recruta dex - definiţie, sinonime, conjugare
RECRUTÁ, recrutez, vb. I. Tranz. 1. (Mil.) A lua şi a înscrie în evidenţa autorităţilor militare un tânăr, un contingent de tineri, care urmează să fie încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar. ♦ Intranz. A se prezenta pentru încorporare sau pentru înregistrarea în evidenţa armatei. 2. Fig. A angaja, a primi pe cineva pe baza unei alegeri; a atrage, a câştiga pe cineva pentru o anumită activitate. – Din fr. recruter, germ. rekrutieren.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RECRUT//Á ~éz tranz. 1) (tineri supuşi serviciului militar) A lua în armată. 2) fig. (persoane) A atrage într-o anumită activitate prin selecţionare. /<fr. recruter, germ. rekrutieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RECRUTÁ vb. I. tr. 1. A înscrie tineri pentru stagiul militar; a angaja în armată soldaţi. ♦ intr. A se prezenta pentru înscrierea în evidenţa armatei. 2. (Fig.) A angaja, a atrage, a primi noi membri (într-o asociaţie etc.). [< fr. recruter].
(Dicţionar de neologisme)

RECRUTÁ vb. I. tr. 1. a înscrie tineri pentru stagiul militar; a înrola. 2. (fig.) a angaja, a atrage, a primi noi membri (într-o asociaţie etc.) II. intr. a se prezenta pentru înscrierea în evidenţa armatei. (< fr. recruter, germ. rekrutieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

recrutá vb. (sil. -cru-), ind. prez. 1 sg. recrutéz, 3 sg. şi pl. recruteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RECRUTÁ vb. 1. (MIL.) a încorpora, a înrola, (înv. şi pop.) a scrie, (Transilv.) a cătăni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a şorozi, (înv., prin Transilv. şi Bucov.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.) 2. v. racola.
(Dicţionar de sinonime)

RECRUTÁ vb. v. racola.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rec recr recru recrut

Cuvinte se termină cu literele: ta uta ruta cruta ecruta