recrutare dex - definiţie, sinonime, conjugare
RECRUTÁ, recrutez, vb. I. Tranz. 1. (Mil.) A lua şi a înscrie în evidenţa autorităţilor militare un tânăr, un contingent de tineri, care urmează să fie încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar. ♦ Intranz. A se prezenta pentru încorporare sau pentru înregistrarea în evidenţa armatei. 2. Fig. A angaja, a primi pe cineva pe baza unei alegeri; a atrage, a câştiga pe cineva pentru o anumită activitate. – Din fr. recruter, germ. rekrutieren.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RECRUTÁRE, recrutări, s.f. Acţiunea de a recruta şi rezultatul ei. – V. recruta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RECRUT//Á ~éz tranz. 1) (tineri supuşi serviciului militar) A lua în armată. 2) fig. (persoane) A atrage într-o anumită activitate prin selecţionare. /<fr. recruter, germ. rekrutieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RECRUTÁ vb. I. tr. 1. A înscrie tineri pentru stagiul militar; a angaja în armată soldaţi. ♦ intr. A se prezenta pentru înscrierea în evidenţa armatei. 2. (Fig.) A angaja, a atrage, a primi noi membri (într-o asociaţie etc.). [< fr. recruter].
(Dicţionar de neologisme)

RECRUTÁRE s.f. Acţiunea de a recruta şi rezultatul ei; (spec.) înscriere a tinerilor pentru stagiul militar. ♦ (Fig.) Alegere, angajare. [< recruta].
(Dicţionar de neologisme)

RECRUTÁ vb. I. tr. 1. a înscrie tineri pentru stagiul militar; a înrola. 2. (fig.) a angaja, a atrage, a primi noi membri (într-o asociaţie etc.) II. intr. a se prezenta pentru înscrierea în evidenţa armatei. (< fr. recruter, germ. rekrutieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

recrutá vb. (sil. -cru-), ind. prez. 1 sg. recrutéz, 3 sg. şi pl. recruteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

recrutáre s. f. (sil. -cru-), g.-d. art. recrutării; pl. recrutări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RECRUTÁ vb. 1. (MIL.) a încorpora, a înrola, (înv. şi pop.) a scrie, (Transilv.) a cătăni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a şorozi, (înv., prin Transilv. şi Bucov.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.) 2. v. racola.
(Dicţionar de sinonime)

RECRUTÁ vb. v. racola.
(Dicţionar de sinonime)

RECRUTÁRE s. (MIL.) 1. (înv. şi pop.) sorţi (pl.), (prin Transilv.) măsură, (Transilv. şi Maram.) şorozaş, (Transilv.) numărus, (înv.) bărbunc, (înv.) recrutament, recrutaţie. (S-a prezentat la ~ şi a fost repartizat la infanterie.) 2. încor-porare, înrolare, (înv. şi pop.) scriere, (Transilv. şi Mold.) conscripţie, (Transilv. şi Maram.) şorozaş. (~ unui nou contingent.) 3. v. racolare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rec recr recru recrut

Cuvinte se termină cu literele: re are tare utare rutare