redan dex - definiţie, sinonime, conjugare

redan

redan redan
REDÁN, redane, s.n. 1. Lucrare simplă de fortificaţie, alcătuită dintr-un zid în formă de unghi ieşit în afară, folosită în trecut pentru apărarea unei treceri. 2. Motiv decorativ sculptat în formă de dinţi alăturaţi, folosit în arhitectura evului mediu. 3. Fiecare dintre treptele amenajate în partea superioară a unui zid construit pe un teren înclinat. 4. Aliniere a clădirilor de-a lungul unei străzi, astfel încât un colţ al lor să fie ieşit mai mult în stradă. 5. Suprafaţă proeminentă, în formă de treaptă, pe fundul cocei unei ambarcaţii sau al unui hidroavion (ori al flotoarelor acestuia), care asigură alunecarea acestora pe apă cu o rezistenţă redusă la înaintare. – Din fr. redan.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REDÁN ~e n. 1) înv. Fortificaţie simplă în formă de unghi (folosită de obicei pentru apă-rarea unei treceri). 2) Aliniere oblică a cladiri-lor de-a lungul unei străzi, astfel ca un colţ al lor să iasă mai mult spre stradă. 3) Fiecare dintre treptele făcute în partea de sus a unui zid, construit pe un teren înclinat. 4) Proemi-nenţă longitudinală pe fundul unei ambarcaţii sau al unui hidroavion care asigură alune-carea acestora pe apă. /<fr. redan
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

redán (-nuri), s.n. – Zid, lucrare simplă de fortificaţie. – Var. rădan. Fr. redan.
(Dicţionarul etimologic român)

REDÁN s.n. 1. Ieşitură în zidul unei fortificaţii. ♦ Serie de ieşinduri din loc în loc într-un zid ridicat pe un teren în pantă în vederea asigurării planeităţii. 2. Motiv decorativ sculptat în formă de dinţi, caracteristic arhitecturii evului mediu. 3. Element de construcţie aşezat pe radierul unui disipator hidraulic de energie a apei în scopul măririi efectului de disipare a energiei. 4. Suprafaţa proeminentă inferioară, de contact cu apa, a cocei unei ambarcaţii sau a flotoarelor unui hidroavion. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. redan].
(Dicţionar de neologisme)

REDÁN s. n. 1. ieşitură în zidul unei fortificaţii. ♢ serie de ieşinduri din loc în loc într-un zid ridicat pe un teren în pantă în vederea asigurării planeităţii. 2. motiv decorativ sculptat în formă de dinţi, caracteristic arhitecturii evului mediu. 3. element de construcţie aşezat pe radierul unui disipator hidraulic de energie a apei în scopul măririi efectului de disipare a energiei. 4. proeminenţă pe carena unui hidroavion sau a unor ambarcaţii care asigură alunecarea pe apă cu o rezistenţă redusă la înaintare. (< fr. redan)
(Marele dicţionar de neologisme)

redán s. n., pl. redáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: re red reda

Cuvinte se termină cu literele: an dan edan