redresare dex - definiţie, sinonime, conjugare
REDRESÁ, redresez, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A aduce sau a reveni la poziţia, la funcţionarea etc. normală după o perturbaţie accidentală; a (se) îndrepta. ♦ Fig. A aduce sau a reveni pe calea cea bună; a (se) înviora, a (se) reface. 2. Tranz. A transforma o putere, din forma de putere de curent electric alternativ în forma de putere de curent electric continuu, prin suprimarea sau prin inversarea alternanţelor de un anumit sens ale curentului. – Din fr. redresser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REDRESÁRE, redresări, s.f. Acţiunea de a (se) redresa şi rezultatul ei. ♦ Acţiune prin care o aeronavă în coborâre ajunge în poziţia de zbor orizontal, în urma comenzilor date de pilot sau a reacţiilor aerodinamice provocate de deplasarea ei. ♦ Transformare a energiei electromagnetice de curent alternativ în energie electromagnetică de curent continuu. – V. redresa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REDRES//Á ~éz tranz. A face să se redreseze; a readuce la starea normală; a restabili. ~ o situaţie. ♢ ~ curentul electric a transforma curentul alternativ în curent continuu. /<fr. redresser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE REDRES//Á mă ~éz intranz. 1) A reveni la normal (după o perioadă de perturbaţie). 2) fig. (despre persoane) A-şi recăpăta starea normală (după o boală sau după un stres); a-şi reveni; a se remonta. Bolnavul s-a redresat. /<fr. redresser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REDRESÁ vb. I. tr. 1. A îndrepta, a aduce (ceva) în poziţie, în situaţie normală. ♦ tr., refl. (Fig.) A (se) reface, a (se) înviora. 2. A transforma un curent electric alternativ în curent continuu. [< fr. redresser].
(Dicţionar de neologisme)

REDRESÁRE s.f. Acţiunea de a (se) redresa şi rezultatul ei. ♦ Transformare a unui curent electric alternativ în curent continuu. ♦ Revenire a unei aeronave în coborâre în poziţie de zbor orizontal sub efectul comenzilor pilotului sau al reacţiilor aerodinamice. [< redresa].
(Dicţionar de neologisme)

REDRESÁ vb. I. tr. 1. a îndrepta, a aduce (ceva) în poziţie, în situaţie normală. ♢ a readuce o aeronavă în coborâre în poziţie de zbor orizontal cu ajutorul comenzilor sau al reacţiilor aerodinamice. 2. a transforma un curent electric alternativ în curent continuu. II. tr., refl. (fig.) a (se) reface. (< fr. redresser)
(Marele dicţionar de neologisme)

redresá vb. (sil. -dre-), ind. prez. 1 sg. redreséz, 3 sg. şi pl. redreseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

redresáre s. f. (sil. -dre-) dresare
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REDRESÁ vb. 1. a (se) îndrepta, a (se) normaliza, a (se) reface, (înv. şi reg. fig.) a (se) scula. (Situaţia întreprinderii s-a ~ sub aspect economic.) 2. v. înviora.
(Dicţionar de sinonime)

REDRESÁRE s. 1. îndreptare, normalizare, refacere, (înv. fig.) sculare, sculătoare. (~ situaţiei economice a unei întreprinderi.) 2. v. înviorare.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se redresa ≠ a se vlăgui
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: re red redr redre redres

Cuvinte se termină cu literele: re are sare esare resare