redresor dex - definiţie, sinonime, conjugare

redresor

[Sinonime]
REDRESÓR, -OÁRE, redresori, -oare, s.n., adj. I. S.n. 1. Aparat sau dispozitiv cu ajutorul căruia se obţine, dintr-un curent electric alternativ, un curent electric continuu. 2. Lentilă, sistem de lentile sau de prisme, folosite pentru a îndrepta imaginea răsturnată dată de obiectivul unui instrument optic. 3. Dispozitiv care readuce în direcţia iniţială un curent de fluid abătut de un obstacol oarecare. II. Adj. Care redresează. – Din fr. redresseur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REDRES//ÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) Care redresează. Tub ~ cu gaze. /<fr. redresseur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REDRES//ÓR2 ~oáre n. 1) Aparat pentru redresarea curentului electric; supapă electrică. 2) Sistem optic care serveşte la redresarea imaginii răsturnate date de obiectivul unui instrument. 3) med. Aparat pentru redresarea unor malformaţii osteoarticulare. /<fr. redresseur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REDRESÓR, -OÁRE adj. Care redresează. // s.n. 1. Aparat pentru transformarea unui curent electric alternativ în curent continuu. 2. Sistem optic servind pentru redarea imaginii unui obiect în poziţia sa reală de către un instrument optic. ♦ (Med.) Aparat pentru redresarea unor malformaţii osteoarticulare. 3. Dispozitiv care readuce în direcţia iniţială un curent lichid sau fluid care a fost abătut de un obstacol oarecare. [Cf. fr. redresseur].
(Dicţionar de neologisme)

REDRESÓR, -OÁRE I. adj. care redresează. II. s. n. 1. aparat, instalaţie care transformă curentul electric alternativ în curent continuu. 2. sistem de lentile sau de prisme pentru redarea imaginii unui obiect în poziţia sa reală de către un instrument optic. ♢ (med.) aparat pentru redresarea unor malformaţii osteoarticulare. 3. dispozitiv care readuce în direcţia iniţială un curent lichid sau fluid care a fost abătut de un obstacol. (< fr. redresseur)
(Marele dicţionar de neologisme)

redresór adj. m. (sil. -dre-), pl. redresóri; f. sg. şi pl. redresoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

redresór s. n. (sil. -dre-), pl. redresoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REDRESÓR s. (TEHN.) supapă electrică. (~ la un cazan cu aburi.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re red redr redre redres

Cuvinte se termină cu literele: or sor esor resor dresor