reducție dex - definiţie, sinonime, conjugare

reducție

[Sinonime]
REDÚCŢIE, reducţii, s.f. 1. Faptul de a reduce. ♦ (Concr.) Copie în mic a unui obiect. ♦ (Concr.) Piesă de legătură între tuburi sau ţevi cu diametre diferite. 2. (Med.) Reducere (2). 3. (Jur.; în forma reducţiune) Restrângere prin hotărâre judecătorească, după moartea unei persoane, a liberalităţilor făcute de ea prin încălcarea drepturilor unor moştenitori. [Var.: reducţiúne s.f.] – Din fr. réduction, lat. reductio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REDÚCŢI//E ~i f. 1) v. A REDUCE. 2) Copie în dimensiuni scăzute a unui obiect. 3) Piesă folosită pentru racordarea unor tuburi sau a unor ţevi cu diametre diferite. [G.-D. reduc-ţiei] /<fr. réduction
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REDÚCŢIE s.f. 1. Faptul de a reduce. ♦ (Concr.) Copie în mic a unui obiect. ♦ Transpunerea partiturii unei opere sau a unei simfonii pentru pian. ♦ Piesă care permite racordarea tuburilor sau a ţevilor de diametre diferite. 2. Operaţia de punere la loc a unui os luxat sau a unui organ deplasat. 3. Reducere la jumătate a numărului cromozomilor unei celule, care precedă formarea celulelor reproductive. [Gen. -iei, var. reducţiune s.f. / cf. fr. réduction].
(Dicţionar de neologisme)

REDÚCŢIE s. f. 1. faptul de a reduce. ♢ copie în mic a unui obiect. 2. transpunere a unei partituri pentru orchestră, pentru voci sau pentru un instrument (pian). 3. piesă care permite racordarea tuburilor sau a ţevilor de diametre diferite. 4. operaţia de punere la loc a unui os luxat sau a unui organ deplasat. 5. reducere la jumătate a numărului de cromozomi în cursul meiozei sau mitozei. 6. (log.) procedeu de a concluziona cu ajutorul căruia se scot unele premise din care se poate deduce un anumit adevăr. (< fr. réduction, lat. reductio)
(Marele dicţionar de neologisme)

redúcţie (tehn.) s. f. (sil. -ţi-e), art. redúcţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. redúcţiei; pl. redúcţii, art. redúcţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REDÚCŢIE s. 1. v. reducere. 2. v. simplificare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re red redu reduc reduct

Cuvinte se termină cu literele: ie tie ctie uctie ductie