reduce dex - definiţie, sinonime, conjugare
REDÚCE, redúc, vb. III. Tranz. 1. A micşora, a scădea, a diminua (ca proporţii, cantitate, intensitate). ♦ Spec. A micşora dimensiunile unei hărţi, ale unei piese etc., păstrând aceleaşi proporţii între elementele componente; a reproduce la dimensiuni mai mici. ♦ (Mat.; în expr.) A reduce o fracţie = a suprima factorii comuni de la numitorul şi de la numărătorul unei fracţii. 2. A restrânge, a limita, a mărgini. ♢ Expr. A reduce pe cineva la tăcere = a face pe cineva să nu mai spună nimic. ♦ A aduce pe cineva într-o stare de inferioritate, într-o situaţie mai proastă (în raport cu cea pe care a avut-o). 3. A scoate oxigenul dintr-o combinaţie cu ajutorul unui agent chimic. 4. (Înv.) A cuceri, a subjuga, a cotropi. [Perf. s. redusei, part. redus] – Din lat. reducere, fr. réduire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REDÚCE redúc tranz. 1) A face să se reducă; a împuţina; a scădea; a micşora; a diminua; a descreşte. ♢ ~ la tăcere a face să nu spună nimic. 2) mat. (fracţii sau expresii algebrice) A micşora printr-un divizor comun; a simplifica. 3) A elibera din serviciu în urma micşorării statelor de funcţiune. 4) chim. (oxi-genul) A elimina dintr-o combinaţie, dintr-o substanţă cu ajutorul unui agent chimic. /<lat. reducere, fr. réduire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE REDÚCE se redúce intranz. 1) A deveni mai mic la număr, dimensiune sau intensitate; a se micşora; a se împuţina; a scădea; a descreşte; a se diminua. 2) A avea drept esenţă; a se rezuma. /<lat. reducere, fr. réduire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

redúce (redúc, ús), vb. – A diminua. Fr. réduire adaptat la conjug. lui a duce.
(Dicţionarul etimologic român)

REDÚCE vb. III. tr. 1. A micşora, a scădea. ♦ A simplifica o fracţie sau o expresie algebrică. 2. A restrânge, a limita. 3. (Chim.) A elimina oxigenul dintr-o combinaţie. 4. A duce pe cineva sau ceva într-o stare de inferioritate, într-o situaţie mai rea. [P.i. redúc. / < lat. reducere, cf. fr. réduire].
(Dicţionar de neologisme)

REDÚCE vb. I. tr. 1. a micşora, a diminua, a scădea. 2. (mat., chim.) a efectua o reducere. 3. a restrânge, a limita. 4. a aduce pe cineva într-o stare de inferioritate, într-o situaţie mai rea. o (fam.) a ~ la tăcere = a face pe cineva să nu mai poată spune nimic. II. refl. a se restrânge, a se limita (la). (< lat. reducere, fr. réduire)
(Marele dicţionar de neologisme)

redúce vb. duce
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REDÚCE vb. 1. v. descreşte. 2. v. micşora. 3. a (se) mici, a (se) micşora, a scădea. (S-a ~ raţia.) 4. v. scurta. 5. v. prescurta. 6. a descreşte, a (se) diminua, a (se) împuţina, a (se) micşora, a scădea, (înv.) a (se) puţina. (Numărul lor se ~ continuu.) 7. v. împuţina. 8. a (se) împuţina, a (se) micşora, a (se) restrânge, a scădea, (înv. şi reg.) a (se) strâmta. (Locurile de păşune s-au ~.) 9. a descreşte, a se mici, a se micşora, a scădea, a se scurta. (Toamna, ziua se ~, iar noaptea creşte.) 10. v. încetini. 11. v. atenua. 12. a mic-şora, (înv. fig.) a îngusta. (A ~ valoarea a ceva.) 13. a lăsa, a micşora, a scădea. (A mai ~ din preţ.) 14. v. ieftini. 15. a micşora, a scădea, (fig.) a îndulci. (I-a mai ~ pedeapsa, sentinţa.) 16. v. sim-plifica. 17. a se limita, a se mărgini, a se mulţumi, a se restrânge, a se rezuma. (S-a ~ la strictul necesar.) 18. v. limita. 19. a constrânge, a obliga, a sili. (L-a ~ la tăcere.)
(Dicţionar de sinonime)

REDÚCE vb. v. cuceri, ocupa, readuce, subjuga, supune.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) reduce ≠ a (se) mări, a spori
(Dicţionar de antonime)

A reduce ≠ a adăuga, a amplifica, a spori
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: re red redu reduc

Cuvinte se termină cu literele: ce uce duce educe