refacție dex - definiţie, sinonime, conjugare

refacție

REFÁCŢIE, refacţii, s.f. 1. Reducere a taxelor vamale pentru mărfurile care au suferit de pe urma transportului pe mare, micsorându-şi astfel valoarea. 2. (În sintagma) Refacţia căii = înlocuirea elementelor componente ale unei căi ferate ca urmare a uzurii sau scăderii siguranţei de funcţionare. – Din fr. réfaction.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REFÁCŢIE s.f. 1. Reducere a preţului unei mărfi în caz că aceasta, la livrare, nu corespunde condiţiilor convenite. 2. Reconstruirea unei linii de cale ferată când şinele acesteia au suferit o uzură peste limita admisibilă. [Gen. -iei. / < fr. réfaction].
(Dicţionar de neologisme)

REFÁCŢIE s. f. 1. reducere a preţului unei mărfi în caz că aceasta, la livrare, nu corespunde condiţiilor contractuale. 2. diferenţă pe care căile ferate o încasează iniţial în plus şi pe care o restituie în urma postcalculaţiei de transport. 3. înlocuire a elementelor unei căi ferate când acestea au suferit o uzură peste limita admisibilă. (< fr. réfaction)
(Marele dicţionar de neologisme)

refácţie s. f. (sil. -ţi-e), art. refácţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. refácţiei; pl. refácţii, art. refácţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: re ref refa refac refact

Cuvinte se termină cu literele: ie tie ctie actie factie