referendum dex - definiţie, sinonime, conjugare

referendum

[Sinonime]
REFERÉNDUM, referendumuri, s.n. Consultare directă a cetăţenilor, chemaţi să se pronunţe, prin vot, asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general. – Din lat. [ad] referendum, fr. référendum.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REFERÉNDUM ~uri n. Formă de consultare prin vot deschis a voinţei poporului referitor la o problemă importantă (de stat); plebiscit. /<lat. referendum, fr. référendum
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AD REFERÉNDUM loc. adj. Termen folosit la semnarea unui tratat internaţional de către un reprezentant diplomatic împuternicit să negocieze, dar nu să angajeze statul în privinţa semnării tratatului. [< lat. ad referendum – pentru a referi].
(Dicţionar de neologisme)

REFERÉNDUM s.n. Vot prin care cetăţenii unei ţări se pronunţă asupra unei chestiuni importante de ordin general. [< fr. référendum, lat. referendum].
(Dicţionar de neologisme)

AD REFERÉNDUM loc. adj. (despre acte, tratate) cu condiţia de a se obţine aprobarea superioară. (< lat. ad referendum, pentru a referi)
(Marele dicţionar de neologisme)

REFERÉNDUM s. n. consultare a cetăţenilor unei ţări care trebuie să se pronunţe prin „da” sau „nu” asupra unei chestiuni importante de ordin general; plebiscit (2). (< fr. référendum, lat. referendum)
(Marele dicţionar de neologisme)

referéndum s. n., pl. referéndumuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REFERÉNDUM s. (JUR.) plebiscit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re ref refe refer refere

Cuvinte se termină cu literele: um dum ndum endum rendum