referi dex - definiţie, sinonime, conjugare
REFERÍ, refér, vb. IV. 1. Intranz. A face un referat; a raporta, a relata. 2. Refl. A se raporta (la ceva sau la cineva), a fi în legătură cu..., a viza (ceva sau pe cineva), a face o aluzie. [Var.: (1) referá, vb. I.] – Din germ. referieren, fr. référer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REFERÍ refér intranz. rar A face un referat. /<germ. referieren, fr. référer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE REFERÍ mă refér intranz. 1) (despre persoane) A face trimitere. 2) A se alătura printr-un raport; a avea atribuţie; a se raporta. /<germ. referieren, fr. référer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

referí (refér, referít), vb. – A raporta. – Var. refera. Fr. référer. – Der. referat, s.n., din fr. référé; referendar, s.m. (referent; cleric trimis de un patriarh în misiune pe lîngă domnitor), din mgr. ῥεφερεντάριος, şi modern din fr. référendaire; referenţă, s.f., din fr. référence; referitor, adj. (care se referă la ceva sau la cineva).
(Dicţionarul etimologic român)

REFERÍ vb. IV. 1. intr. A face un referat; a raporta. 2. refl. A viza, a se raporta (la ceva sau la cineva). [P.i. refér, conj. 3 -re, var. referá vb. I. / cf. fr. référer].
(Dicţionar de neologisme)

REFERÍ vb. I. intr. a face un referat; a raporta. II. refl. a se raporta la, a viza ceva sau pe cineva. (< fr. référer, germ. refereren)
(Marele dicţionar de neologisme)

referí vb., ind. prez. 1 sg. refér, 3 sg. şi pl. reféră, imperf. 3 sg. refereá; conj. prez. 3 sg. şi pl. refére
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REFERÍ vb. 1. a privi, a se raporta, (înv.) a se atinge. (Aceste documente se ~ la ...) 2. a se raporta, a viza. (Cele arătate se ~ la următoarea problemă ...) 3. a se raporta, (înv.) a se provoca, a se provăcălui. (La ce te ~?) 4. v. relata.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re ref refe refer

Cuvinte se termină cu literele: ri eri feri eferi