refractar dex - definiţie, sinonime, conjugare

refractar

[Sinonime]
REFRACTÁR, -Ă, refractari, -e, adj. 1. (Despre materiale) Care rezistă la temperaturi înalte fără a-şi schimba structura, compoziţia şi caracterele. ♢ Cărămidă refractară = cărămidă fabricată dintr-un material special, rezistentă la temperaturi înalte, folosită la căptuşirea focarelor de la cuptoarele industriale, de la cazanele de încălzire centrală, de la locomotive etc. 2. Fig. (Despre oameni, caractere etc.) Care se împotriveşte la ceva, care opune rezistenţă faţă de ceva, care nu este receptiv la ceva. – Din fr. réfractaire, lat. refractarius.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REFRACTÁR ~ă (~i, ~e) 1) (despre unele materiale) Care rezistă la temperaturi înalte fără a-şi schimba structura; cu proprietatea de a rezista la temperaturi înalte. Cărămidă ~ă. 2) fig. (despre persoane) Care opune rezistenţă influenţelor străine; lipsit de recepti-vitate. /<fr. réfractaire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REFRACTÁR, -Ă adj. 1. (Despre materiale) Rezistent la temperaturi înalte. 2. (Fig.; despre persoane) Nesupus; care rezistă, se împotriveşte; rebel. [< fr. réfractaire, cf. lat. refractarius].
(Dicţionar de neologisme)

REFRACTÁR, -Ă adj. 1. (despre materiale) rezistent la temperaturi înalte. 2. (fig.; despre oameni şi s.) care se împotriveşte; nesupus, rebel. (< fr. réfractaire, lat. refractarius)
(Marele dicţionar de neologisme)

refractár adj. m. (sil. -frac-), pl. refractári; f. sg. refractáră, pl. refractáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REFRACTÁR adj. v. încăpăţânat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re ref refr refra refrac

Cuvinte se termină cu literele: ar tar ctar actar ractar