refrigerație dex - definiţie, sinonime, conjugare

refrigerație

[Sinonime]
REFRIGERÁŢIE, refrigeraţii, s.f. Refrigerare. ♦ (Med.) Metodă care constă în răcirea unui membru, a unui segment de membru sau a unei porţiuni limitate de tegument cu ajutorul pungilor de gheaţă sau al aparatelor refrigerente, în scop anestezic sau terapeutic. – Din fr. réfrigération.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REFRIGERÁŢI//E ~i f. med. Metodă de coborâre a temperaturii într-o regiune a organismului în scop anestezic sau terapeutic. [G.-D. refrigeraţiei] /<fr. réfrigération
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REFRIGERÁŢIE s.f. Răcire; îngheţare; refrigerare; scădere artificială a temperaturii cu ajutorul unei instalaţii frigorifice. ♦ (Med.) Metodă chirurgicală de răcire în scop anestezic sau terapeutic a unui membru ori a unei porţiuni de tegument cu ajutorul pungilor de gheaţă sau al unui aparat refrigerent. [Gen. -iei, var. refrigeraţiune s.f. / cf. fr. réfrigération, lat. refrigeratio].
(Dicţionar de neologisme)

REFRIGERÁŢIE s. f. 1. refrigerare. 2. metodă chirurgicală de răcire în scop anestezic sau terapeutic a unui membru, a unei porţiuni de tegument cu ajutorul pungilor de gheaţă sau al unui aparat refrigerent. (< fr. réfrigération, lat. refrigeratio)
(Marele dicţionar de neologisme)

refrigeráţie s. f. (sil. -fri, -ţi-e), art. refrigeráţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. refrigeráţiei; pl. refrigeráţii, art. refrigeráţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REFRIGERÁŢIE s. v. refrigerare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re ref refr refri refrig

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie ratie eratie