regie dex - definiţie, sinonime, conjugare
REGÍE, regii, s.f. 1. Concepţia interpretării scenice a unui text dramatic, a unui scenariu sau libret destinat să devină spectacol; îndrumarea jocului actorilor şi a montării unui spectacol de teatru, de cinema, de operă etc. ♢ Regie tehnică = încăpere tehnică ataşată unui studio de înregistrări de radiodifuziune sau de televiziune pentru efectuarea reglajului şi controlului primar al nivelului programelor înregistrate, radiodifuzate sau televizate. 2. Sistem de executare a unei lucrări sau de exploatare a unui bun public sau particular de către un administrator care urmează să justifice conturile faţă de organele superioare sau faţă de proprietar. ♢ Cheltuieli de regie = cheltuieli de întreţinere la o întreprindere, la o instituţie; cheltuieli care se fac cu ocazia executării unei lucrări şi care se adaugă la costul materiei prime, al materialelor etc. 3. (Înv.) Instituţie însărcinată cu perceperea unor impozite indirecte. 4. Formă de organizare a unor întreprinderi având ca obiect exploatarea de bunuri ale statului sau valorificarea unor drepturi ale acestuia, caracterizată prin personalitate juridică proprie şi gestiune separată de a statului, dar legată într-o măsură mai mare sau mai mică de bugetul statului. 5. Debit, tutungerie. – Din fr. régie, germ. Regie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REGÍ//E ~i f. 1) Concepţie specifică de interpretare a unui text dramatic. 2) Activitate de conducere a jocului actorilor şi a montării unui spectacol; regizorat. 3) Ocupaţie a regizorului. 4) Mod de gestiune a unui serviciu public. 5) înv. Chioşc sau mic magazin unde se vindeau produse de tutun şi articole pentru fumători. [G.-D. regiei] /<fr. régie, germ. Regie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REGÍE s.f. 1. Concepţia interpretării textului şi activitatea de îndrumare şi de supraveghere a jocului artiştilor, desfăşurată la punerea în scenă şi la montarea unei piese de teatru, a unui film. ♦ Regie tehnică = conducerea tehnică a realizării unui spectacol; cel care desfăşoară această activitate. 2. Exploatare a unui bun sau executarea unei lucrări de către un administrator prin angajaţi sau agenţi direcţi. ♦ Cheltuieli de regie = cheltuieli de întreţinere (la o întreprindere sau instituţie); cheltuieli făcute la executarea unei lucrări. 3. (Înv.) Administraţie care se ocupa cu perceperea impozitelor indirecte. ♦ Administraţie a unor produse sau bunuri asupra cărora exista un monopol de stat. [Gen. -iei. / < fr. régie].
(Dicţionar de neologisme)

REGÍE s. f. 1. concepţia interpretării textului şi activitatea de îndrumare şi supraveghere a jocului artiştilor, desfăşurată la punerea în scenă şi la montarea unei piese de teatru, a unui film. 2. exploatare a unui bun sau executarea unei lucrări direct de către beneficiar. o cheltuieli de ~ = cheltuieli de întreţinere la o întreprindere sau instituţie; cheltuieli la executarea unei lucrări; în ~ proprie = (despre construcţii, reparaţii capitale) executate de beneficiar cu mijloace proprii. 3. formă capitalistă de organizare a unor întreprinderi, exploatarea de bunuri ale statului sau valorificarea unor drepturi ale acestuia; (p. ext.) administraţia, personalul, sediul unei asemenea întreprinderi. (< fr. régie, germ, Regie)
(Marele dicţionar de neologisme)

regíe s. f., art. regía, g.-d. art. regíei; pl. regíi, art. regíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REGÍE s. I. înscenare, montare, artă regizorală, punere în scenă, (rar) regizorat, (înv.) scenariu. (~ la un spectacol.) II. v. tutungerie.
(Dicţionar de sinonime)

RÉGIU adj. v. regal, regesc.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re reg regi

Cuvinte se termină cu literele: ie gie egie