regres dex - definiţie, sinonime, conjugare

regres

[Sinonime]
REGRÉS, regrese, s.n. Întoarcere de la o stare sau o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; mers înapoi; decădere; declin, regresiune (1). – Din lat. regressus, it. regresso, germ. Regress.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REGRÉS ~e n. (în opoziţie cu progres) Întoarcere de la o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; mers înapoi; decădere; declin; decadenţă. Proces de ~ biologic. [Sil. -gres] /<lat. regressus, it. regresso, germ. Regress
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REGRÉS s.n. 1. Întoarcere de la o stare sau o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; dare înapoi, decădere. 2. (Jur.) Drept în virtutea căruia cineva care a plătit o sumă de bani din culpa altuia se întoarce împotriva acestuia din urmă pentru recuperarea sumei plătite. [Pl. -se, -suri. / < lat. regressus < regredior – a da înapoi, cf. fr. régrès, it. regresso].
(Dicţionar de neologisme)

REGRÉS s. n. 1. revenire de la o stare sau o formă superioară de dezvoltare la una inferioară; decădere, declin. 2. (jur.) acţiune de ~ = acţiune prin care cineva care a plătit o sumă de bani din culpa altuia se întoarce împotriva acestuia pentru recuperarea sumei plătite. (< lat. regressus, fr. régrès)
(Marele dicţionar de neologisme)

regrés s. n. (sil. -gres), pl. regrése
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REGRÉS s. 1. v. declin. 2. involuţie. (Proces de ~ biologic.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Regres ≠ ascensiune, avânt, evoluţie, progres
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: re reg regr regre

Cuvinte se termină cu literele: es res gres egres