relaxat dex - definiţie, sinonime, conjugare
RELAXÁ, relaxez, vb. I. 1. Tranz. A pune un sistem fizic scos din starea de echilibru termodinamic, electric etc. în stare de libertate, acesta revenind lent la vechea stare sau la o nouă stare de echilibru. 2. Refl. (Despre tensiunile mecanice dintr-un corp) A scădea fără ca să varieze deformaţia corpului. 3. Refl. şi tranz. Fig. A (se) linişti, a (se) destinde (după un efort susţinut); a deveni sau a face să devină mai puţin încordat. – Din fr. relaxer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RELAXÁT, -Ă, relaxaţi, -te, adj. 1. Destins, slăbit; scăzut. 2. (Despre corpuri plastice) Care are tensiunile mecanice scăzute fără varierea deformaţiei. – V. relaxa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RELAX//Á ~éz tranz. A face sa se rela-xeze. /<fr. relaxer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RELAX//Á mă ~éz intranz. A se destinde după o perioadă de încordare fizică sau mintală; a deveni mai puţin încordat. /<fr. relaxer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RELAXÁ vb. I. refl. 1. A face ceva fără grabă, fără încordare sau tensiune; a face ceva destins. ♦ A slăbi, a scădea. 2. A se destinde. ♦ (Fig.) A (se) linişti; a(-şi) scădea tensiunea nervoasă. [Cf. engl. relax, fr. relaxer < lat. relaxare].
(Dicţionar de neologisme)

RELAXÁ vb. I. refl. a face ceva fără grabă, fără încordare sau tensiune, destins. ♢ a slăbi, a scădea. II. tr., refl. a(-şi) destinde (corpul, muşchii). ♢ (fig.) a (se) linişti; a(-şi) scădea tensiunea nervoasă. (< fr. relaxer, lat. relaxare)
(Marele dicţionar de neologisme)

relaxá vb., ind. prez. 1 sg. relaxéz, 3 sg. şi pl. relaxeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RELAXÁ vb. v. destinde.
(Dicţionar de sinonime)

RELAXÁ vb. v. recrea.
(Dicţionar de sinonime)

RELAXÁT adj. v. destins.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se relaxa ≠ a se încorda, a se tensiona
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rel rela relax relaxa

Cuvinte se termină cu literele: at xat axat laxat elaxat