releu dex - definiţie, sinonime, conjugare

releu

RELÉU, relee, s.n. 1. Aparat sau dispozitiv care realizează anumite comenzi, folosit la instalaţiile automate şi caracterizat prin faptuldetermină o variaţie bruscă, în salt, a mărimii de ieşire, atunci când mărimea de intrare atinge anumite valori. 2. Sistem de comunicaţii în radiodifuziune şi televiziune, cu staţii intermediare de recepţie şi retransmisie. ♢ Releu de scară = automat de scară. 3. Înlocuire a cailor (în cursul drumului), a câinilor (în timpul vânătorii) sau a ştafetelor (în timpul unei curse); locul unde se face schimbul; animalul sau ştafeta de schimb. – Din fr. relais.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RELÉ//U ~e n. 1) Dispozitiv care permite unei energii (relativ slabe) să declanşeze o energie puternică. 2) Dispozitiv care serveşte la transmiterea unui semnal radioelectronic, amplificându-l. 3) Dispozitiv care permite comutarea unui circuit electric cu ajutorul unui semnal de comandă. 4) Grup de cai (de curse), de câini (de vânătoare), de ştafete, care sunt înlocuiţi prin alţii în timpul unei curse. 5) Loc unde se petrece această înlocuire. /<fr. relais
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RELÉU s.n. 1. (Tehn.) Aparat sau dispozitiv de comandă pentru anumite modificări (închiderea sau deschiderea unui circuit etc.) ale unui sistem tehnic, acţionat de variaţia unor mărimi caracteristice (temperatură, tensiune etc.) ale unui alt sistem tehnic. 2. Dispozitiv care retransmite (amplificând) semnalele recepţionate. ♦ Comunicaţie între mai multe locuri, făcută cu ajutorul unor staţii intermediare de recepţie şi de retransmisie. 3. (Rar) Cai, atelaj de schimb pentru anumite drumuri lungi, postaţi din loc în loc. ♦ Loc unde se ţin caii de schimb şi se face schimbarea acestora. ♦ Câinii de vânătoare cărora li se dă drumul pentru a-i înlocui pe cei obosiţi de goană. [Pl. -ee, -euri. / < fr. relais].
(Dicţionar de neologisme)

RELÉU s. n. 1. aparat, dispozitiv de comandă pentru anumite modificări ale unui sistem tehnic, acţionat de variaţia unor mărimi caracteristice (temperatură, tensiune etc.) ale unui alt sistem tehnic. 2. dispozitiv care retransmite (amplificând) semnalele recepţionate. ♢ comunicaţie între mai multe locuri, făcută cu ajutorul unor staţii intermediare de recepţie şi de retransmisie. 3. mod de înlocuire a cailor pentru anumite drumuri lungi, a câinilor în timpul vânătorii sau a ştafetelor în timpul unei curse; locul de schimb; animalul sau ştafeta. (< fr. relais)
(Marele dicţionar de neologisme)

reléu s. n., art. reléul; pl. relée
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: re rel rele

Cuvinte se termină cu literele: eu leu eleu