remiza dex - definiţie, sinonime, conjugare
REMÍZĂ, remize, s.f. I. 1. Situaţie în care doi şahişti angajaţi într-o partidă amicală sau oficială consimt reciproc asupra unui rezultat de egalitate; partidă de şah terminată la egalitate. 2. Formă de retribuire (în comerţ) potrivit căreia lucrătorii primesc pentru munca prestată o sumă de bani calculată în funcţie de volumul vânzărilor, cumpărărilor, contractărilor etc. pe care aceştia le efectuează; (concr.) sumă de bani acordată în acest fel. II. 1. Construcţie prevăzută cu instalaţii de spălare şi ventilare, precum şi cu un mic atelier de reparaţii, folosită pentru adăpostirea vehiculelor auto, a uneltelor, a locomotivelor, a vagoanelor etc. 2. Mic petic de pădure sau de tufişuri plantat cu scopul de a servi ca adăpost pentru vânatul mic. – Din fr. remise.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REMIZÁ, remizez, vb. I. Intranz. A termina o partidă de şah la egalitate. – Din remiză.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REMÍZ//Ă ~e f. 1) (la şah) Situaţie în care partenerii consimt reciproc asupra unui rezultat de egalitate. 2) (în comerţ) Remuneraţie sub forma unei cote procentuale acordate lucrătorilor, în funcţie de volumul mărfurilor vândute. 3) Construcţie destinată vehiculelor, maşinilor agricole etc., prevăzută cu instalaţie de spălat şi cu un mic atelier de reparaţii. 4) Porţiune dintr-o pădure care serveşte ca loc de adăpost pentru vânat. /<fr. remise, germ. Remise
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A REMIZ//Á ~éz tranz. (partide de şah) A termina prin remiză. /Din remiză
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REMÍZĂ s.f. I. 1. Partidă de şah în care nici una dintre părţi nu câştigă. 2. Formă de retribuire a muncii potrivit căreia pentru munca prestată se acordă o cotă procentuală. ♦ Comision dat la o vânzare, la o cumpărare etc.; reducere, rabat. II. 1. Construcţie pentru adăpostirea vehiculelor, a locomotivelor etc. 2. Pădurice care serveşte ca loc de adăpost pentru vânat. [< fr. remise].
(Dicţionar de neologisme)

REMIZÁ vb. I. tr. A termina o partidă de şah la egalitate, a face remiză. [Cf. fr. remiser].
(Dicţionar de neologisme)

REMÍZĂ s. f. I. 1. partidă de şah în care cei doi jucători consimt reciproc la un rezultat de egalitate. 2. formă de retribuire a muncii sub formă de cotă procentuală în funcţie de munca prestată şi rezultatele obţinute. 3. operaţie financiară de achitare a unei datorii în străinătate prin transmiterea către un creditor a unui document de plată. ♢ comision; reducere, rabat. II. 1. clădire destinată pentru adăpostirea (auto)vehiculelor rutiere, maşinilor agricole, locomotivelor etc. 2. pădurice care serveşte ca loc de adăpost pentru vânat. (< fr. remise)
(Marele dicţionar de neologisme)

REMIZÁ vb. intr. a termina o partidă de şah la egalitate. (< fr. remisser)
(Marele dicţionar de neologisme)

remíză s. f., g.-d. art. remízei; pl. remíze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

remizá vb., ind. prez. 1 sg. remizéz, 3 sg. şi pl. remizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REMÍZĂ s. v. comision.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rem remi remiz

Cuvinte se termină cu literele: za iza miza emiza