remonta dex - definiţie, sinonime, conjugare
REMÓNTĂ, remonte, s.f. (Şi în sintagma cal de remontă) Cal tânăr (de tracţiune), folosit în armată. ♦ Serviciu militar însărcinat cu procurarea cailor pentru armată. – Din fr. remonte.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REMONTÁ, remontez, vb. I. 1. Tranz. A monta din nou o fabrică, o instalaţie etc. 2. Refl. şi tranz. Fig. A-şi reveni, a se reface, a se redresa sau a face să-şi revină, să se refacă, să se redreseze. 3. Tranz. A procura cai pentru armată. – Din fr. remonter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REMÓNT//Ă ~e f. înv. 1) Cal tânăr, procu-rat pentru armată. 2) Serviciu militar care se ocupa cu achiziţionarea cailor pentru armată. /<fr remonte, germ. Remonte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A REMONT//Á ~éz tranz. 1) (instalaţii, fabrici etc.) A monta din nou. 2) A face să se remonteze. /<fr. remonter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE REMONT//Á mă ~éz intranz. A-şi recăpăta starea normală (fizică sau/şi mora-lă); a se reface; a se regenera; a se redresa. /<fr. remonter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REMÓNTĂ s.f. Acţiunea de a procura cai pentru armată. ♦ Serviciu al armatei însărcinat cu această acţiune; totalitatea cailor procuraţi. ♦ Crescătorie de cai. [< rus. remont, fr. remonte, germ. Remonte].
(Dicţionar de neologisme)

REMONTÁ vb. I. tr. 1. A monta din nou (o instalaţie). ♦ tr., refl. (Fig.) A (se) restabili, a (se) înzdrăveni, a (se) reface. ♦ A readuce în poziţie iniţială, a ridica din nou. 2. A procura cai pentru armată. [< fr. remonter].
(Dicţionar de neologisme)

REMÓNTĂ s. f. serviciu al armatei însărcinat cu această acţiune; totalitatea cailor procuraţi. ♢ crescătorie de cai. (< fr. remonte)
(Marele dicţionar de neologisme)

REMONTÁ vb. I. tr. 1. a monta din nou (o instalaţie). 2. a procura cai pentru armată. II. tr., refl. (fig.) a (se) restabili, a (se) înzdrăveni, a (se) reface. (< fr. remonter)
(Marele dicţionar de neologisme)

remóntă s. f. montă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

remontá vb., ind. prez. 1 sg. remontéz, 3 sg. şi pl. remonteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REMONTÁ vb. v. înviora, redresa, reface, restabili, revigora.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A remonta ≠ a demonta
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rem remo remon remont

Cuvinte se termină cu literele: ta nta onta monta emonta