represalii dex - definiţie, sinonime, conjugare

represalii

REPRESÁLII s.f. pl. Măsuri drastice luate de anumite organe de stat împotriva unor grupuri sociale, ca urmare a săvârşirii, de către acestea, a unor acte de răzvrătire. ♦ Măsuri de constrângere luate de un stat împotriva organelor sau cetăţenilor altui stat, ca urmare a săvârşirii de către acel stat a unor acte ilicite faţă de el sau faţă de cetăţenii lui şi spre a-l determina să înceteze astfel de acte. – Din fr. représailles, lat. represalia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REPRESÁLII f. pl. 1) Măsuri de pedepsire luate de organele de stat împotriva participanţilor la acte de răzvrătire. 2) Măsuri de constrângere luate de un stat ca răspuns la încălcarea normelor internaţionale din partea altui stat. /<fr. représailles, lat. repressalia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REPRESÁLII s.f.pl. Măsuri drastice luate de o autoritate de stat pentru a reprima o mişcare sau o acţiune colectivă îndreptată împotriva abuzurilor săvârşite de acea autoritate. ♦ Măsuri luate faţă de organele şi de cetăţenii unui stat ca răspuns la măsuri similare luate de acel stat. [< fr. représailles].
(Dicţionar de neologisme)

REPRESÁLII s. f. pl. 1. măsuri de pedepsire luate de o autoritate de stat împotriva unor grupuri sociale ca urmare a săvârşirii de către acestea a unor acte de răzvrătire. 2. măsuri de constrângere luate de un stat împotriva organelor sau cetăţenilor altui stat ca răspuns la măsuri similare luate de acel stat. (< fr. représailles, lat. represalia)
(Marele dicţionar de neologisme)

represálii s. f. pl. (sil. -pre-), art. represáliile (sil. -li-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: re rep repr repre repres

Cuvinte se termină cu literele: ii lii alii salii esalii