represiune dex - definiţie, sinonime, conjugare

represiune

[Sinonime]
REPRESIÚNE, represiuni, s.f. Reprimarea prin violenţă a unei acţiuni de opoziţie, de revoltă; (la pl.), acţiuni drastice întreprinse în acest scop. ♦ Măsură de constrângere juridică cu caracter penal împotriva infractorilor, care constă în arestarea, trimiterea în judecată şi condamnarea lor la pedepsele prevăzute de lege. [Pr.: -si-u-] – Din fr. répression.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REPRESIÚNE represiúni f. 1) Înăbuşire prin violenţă a unei acţiuni de opoziţie, de revoltă, a unei demonstraţii. 2) Măsură de constrângere şi de pedepsire a unei persoane care comite o infracţiune. [Sil. -si-u-] /<fr. répression
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REPRESIÚNE s.f. Reprimare, înăbuşire violentă a unei operaţii, a unei revolte; (la pl.) măsuri drastice luate pentru înăbuşirea unei revolte, a unei opoziţii. [Pron. -si-u-. / cf. fr. répression, it. repressione].
(Dicţionar de neologisme)

REPRESIÚNE s. f. 1. reprimare, înăbuşire violentă a unei operaţiuni, revolte, greve etc. 2. măsură de constrângere şi de pedepsire a celui care săvârşeşte o infracţiune. (< fr. répression, lat. repressio)
(Marele dicţionar de neologisme)

represiúne s. f. (sil. -pre-) presiune
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
REPRESIÚNE s. v. reprimare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rep repr repre repres

Cuvinte se termină cu literele: ne une iune siune esiune