reprezentări dex - definiţie, sinonime, conjugare

reprezentări

[Sinonime]
REPREZENTÁRE, reprezentări, s.f. Acţiunea de a reprezenta şi rezultatul ei. 1. Înfăţişare, redare, reproducere a unui lucru (prin mijloace plastice). ♦ Reprezentare topografică = înscriere pe un plan, pe o hartă etc. a detaliilor de pe teren cu ajutorul semnelor topografice. 2. Imagine senzorială a obiectelor şi fenomenelor realităţii, evocată mintal, în absenţa acestora, pe baza percepţiilor anterioare. 3. Interpretare pe scenă a unei lucrări dramatice; reprezentaţie (1). 4. (În sintagma) Cheltuieli de reprezentare = sume prevăzute într-un buget cu scopul de a acoperi cheltuielile rezultate din îndeplinirea funcţiilor oficiale pe care le deţine o persoană. – V. reprezenta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REPREZENT//ÁRE ~ări f. 1) v. A REPRE-ZENTA.Drept de ~ drept de a fi ales în unele organe reprezentative. 2) psih. Ima- gine senzorială a realităţii, evocată mintal. 3) v. REPREZENTAŢIE. /v. a reprezenta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REPREZENTÁRE s.f. 1. Acţiunea de a reprezenta şi rezultatul ei. ♦ Reproducere, înfăţişare a unui lucru (cu mijloace plastice). ♦ Reprezentare topografică = înscrierea pe un plan, pe o hartă a detaliilor de planimetrie şi de nivelment; cheltuieli de reprezentare = sume prevăzute într-un buget pentru acoperirea cheltuielilor rezultate din îndeplinirea funcţiilor oficiale pe care le deţine o persoană. 2. Prezentare pe scenă a unei piese de teatru; reprezentaţie. 3. Reproducere în conştiinţa omului a obiectelor şi a fenomenelor care au acţionat anterior asupra simţurilor sale; imagine senzorială concretă a fenomenelor lumii exterioare. [< reprezenta, cf. fr. représentation].
(Dicţionar de neologisme)

REPREZENTÁRE s. f. 1. acţiunea de a reprezenta. 2. înfăţişare, redare (cu mijloace plastice), reproducere. o cheltuieli de ~ = sume prevăzute într-un buget pentru acoperirea cheltuielilor rezultate din îndeplinirea funcţiilor oficiale pe care le deţine o persoană. 3. reprezentaţie. 4. imagine senzorială a obiectelor sau fenomenelor lumii exterioare, evocată în conştiinţă în absenţa acestora; proces psihic care realizează această evocare. (< reprezenta)
(Marele dicţionar de neologisme)

reprezentáre s. f. (sil. -pre-) prezentare
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REPREZENTÁRE s. 1. v. imagine. 2. arătare, înfăţişare, redare. (~ unui grup de copii, într-un tablou.) 3. v. personificare. 4. v. reflectare. 5. v. simbol.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rep repr repre reprez

Cuvinte se termină cu literele: ri ari tari ntari entari