reprezentată dex - definiţie, sinonime, conjugare

reprezentată

[Sinonime]
REPREZENTÁ, reprezínt, vb. I. Tranz. 1. A avea forma sau înfăţişarea unui anumit obiect; a realiza (în miniatură) un obiect. ♦ A înfăţişa, a evoca ceva prin procedee plastice, grafice sau prin limbaj. 2. A interpreta pe scenă o lucrare dramatică în faţa publicului. 3. A acţiona în numele unei persoane, al unei colectivităţi, al unui stat în temeiul împuternicirii primite de la acestea sau de la lege; a avea un împuternicit sau un mandatar. ♦ A fi exponentul unui curent, al unei şcoli etc., înfăţişând, întruchipând aspectele lor caracteristice, esenţiale. 4. A constitui, a fi, a însemna. 5. A-şi readuce în conştiinţă imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior; p. ext. a-şi imagina, a-şi închipui. 6. A exprima o legătură între mai multe mărimi printr-o relaţie matematică. – Din fr. représenter, lat. repraesentare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REPREZENTÁ reprezínt tranz. 1) A reda într-o formă concretă; a înfăţişa. 2) (lucruri absente sau abstracte) A face să apară în formă concretă (prin intermediul unui alt obiect care îi corespunde). 3) (persoane sau colectivităţi) A acţiona ca exponent, ca împuternicit, ca delegat; a înfăţişa. ~ ţara. 4) (realitatea în artă) A reda prin mijloace artistice; a înfăţişa; a oglindi; a reflecta. 5) A evoca prin mijloace plastice. Tabloul reprezintă nişte ruine. 6) A însemna prin sine; a constitui; a marca. 7) (imagini percepute anterior) A reproduce în memorie. 8) (piese de teatru) A prezenta publicului prin mijloace scenice; a juca. /<fr. représenter, lat. repraesentare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REPREZENTÁ vb. I. tr. 1. A înfăţişa, a reda. ♦ A da o reprezentaţie teatrală, a juca o piesă de teatru. 2. A fi reprezentantul, delegatul cuiva, (spec.) al unui stat. 3. A constitui, a fi, a însemna. 4. A-şi readuce în conştiinţă imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior; (p. ext.) a-şi imagina. 5. (Mat.) A exprima o legătură între mai multe mărimi. [P.i. reprezínt. / cf. fr. représenter, lat. repraesentare].
(Dicţionar de neologisme)

reprezentá vb. (sil. -pre-) prezenta
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REPREZENTÁ vb. 1. v. înfăţişa. 2. a arăta, a înfăţişa, a reda. (Ce ~ acest tablou?) 3. v. ilustra. 4. v. simboliza. 5. a simboliza, (înv.) a semna. (Inorogul ~ moartea.) 6. a întruchipa, a simboliza, (înv.) a închipa. (Ce ~ acest semn?) 7. v. personifica. 8. a înfăţişa, v. reflecta. (Un roman care ~ realitatea.) 9. v. marca. 10. v. constitui. 11. v. reda. 12. v. imagina. 13. a (se) juca, a (se) prezenta, (înv. şi pop.) a (se) da, (înv.) a (se) parastisi. (Ce se ~ astă-seară la teatru?)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rep repr repre reprez

Cuvinte se termină cu literele: ta ata tata ntata entata