repriză dex - definiţie, sinonime, conjugare

repriză

[Sinonime]
REPRÍZĂ, reprize, s.f. 1. Fiecare dintre intervalele sau etapele succesive de timp care împarte în părţi egale durata totală a unei întreceri sportive, între care se interpun pauze variabile după natura jocului. 2. Durată a unei faze într-o operaţie tehnică; etapă de lucru. ♢ Loc. adv. În reprize = pe rând, în etape. 3. Trecere a unui motor de autovehicul de la un regim de mers cu turaţia joasă la unul cu turaţia înaltă, printr-o accelerare bruscă. 4. Reluare sau repetare a unei operaţii tehnice întrerupte. 5. Defect la suprafaţa unei piese turnate datorat umplerii incomplete a formelor de turnare, care se prezintă sub forma şanţurilor, a unor rotunjiri etc. – Din fr. reprise.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REPRÍZ//Ă ~e f. 1) Fiecare dintre etapele succesive ale unei competiţii sportive, organi-zate după anumite reguli; rundă. 2) Fază în desfăşurarea unui proces, a unei acţiuni stadiale; rundă. 3) Reîncepere a unor operaţii tehnice întrerupte. 4) Reluare a unui cuvânt sau a unui gând în propoziţie. /<fr. reprise
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REPRÍZĂ s.f. 1. Partidă formată dintr-un anumit număr de puncte. ♦ Fiecare dintre fazele diferite ale unei întreceri sportive. ♦ Grup de călăreţi care îşi dresează caii sub comandă în acelaşi timp. 2. Manevră prin care se imprimă unui motor o acceleraţie bruscă. 3. Reluarea unei operaţii tehnice întrerupte. 4. Secţiune a unei sonate, a unei fugi etc. care se repetă; reexpoziţie. [< fr. reprise].
(Dicţionar de neologisme)

REPRÍZĂ s. f. 1. partidă formată dintr-un anumit număr de puncte. ♢ fiecare dintre fazele diferite ale unei întreceri sportive. ♢ grup de călăreţi care îşi dresează caii sub comandă în acelaşi timp. 2. accelerare a turaţiei unui motor în scopul obţinerii unei creşteri de putere într-un timp foarte scurt. 3. reluare a unei operaţii tehnice întrerupte. 4. secţiune a unei forme muzicale (sonată, fugă etc.), în care se expune din nou un material tematic prezentat anterior. (< fr. reprise)
(Marele dicţionar de neologisme)

repríză s. f. (sil. -pri-), g.-d. art. reprízei; pl. repríze
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REPRÍZĂ s. 1. (SPORT) (astăzi rar) mitan. (~ la un meci de fotbal.) 2. v. rundă. 3. v. reexpoziţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rep repr repri repriz

Cuvinte se termină cu literele: za iza riza priza epriza