reproduce dex - definiţie, sinonime, conjugare
REPRODÚCE, reproduc, vb. III. 1. Tranz. A reda cu exactitate ceea ce este scris, ceea ce a spus sau a făcut cineva. ♦ A imita felul de a fi, gesturile, mimica cuiva. 2. Refl. A reactualiza în memorie idei, cunoştinţe însuşite în cursul experienţei anterioare. 3. Refl. A se produce, a se arăta din nou; a se repeta. 4. Tranz. (Ec. pol.) A relua în mod continuu procesul de producţie; a produce din nou. 5. Tranz. A produce în serie; a multiplica. 6. Refl. (Biol.) A se perpetua prin generare; a se înmulţi. – Re1- + produce (după fr. reproduire).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REPRODÚCE reprodúc tranz. 1) A face să se reproducă. 2) A reda exact; a reprezenta cu fidelitate. ~ realitatea. 3) ec. (procesul de producţie) A repeta în permanenţă. 4) (tablouri, desene, fotografii, texte etc.) A executa în mai multe exemplare identice prin diferite procedee tehnice; a multiplica. /re- + a produce
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE REPRODÚCE se reprodúce in-tranz. 1) A se produce din nou. 2) (despre organisme) A-şi mări numărul de exemplare ale speciei prin generare; a se perpetua prin generare; a se înmulţi; a prolifera. /re- + a se produce
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REPRODÚCE vb. III. 1. tr. (Despre memorie) A readuce în conştiinţă reprezentări fixate anterior. ♦ A reda întocmai prin mijloace plastice un model; a imita. 2. tr. A produce, a multiplica în serie. 3. refl. (Despre fiinţe) A se înmulţi. [P.i. reprodúc. / cf. fr. reproduire].
(Dicţionar de neologisme)

REPRODÚCE vb. I. refl. (despre fiinţe) a se înmulţi. II. tr. 1. (despre memorie) a readuce în conştiinţă reprezentări fixate anterior. ♢ a reda întocmai prin mijloace plastice un model; a imita. 2. a produce în serie, a multiplica. (< fr. reproduire)
(Marele dicţionar de neologisme)

reprodúce vb. (sil. -pro-) produce
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REPRODÚCE vb. 1. a cita, a reda. (Îţi voi ~ întocmai vorbele lui.) 2. v. mima. 3. v. copia. 4. a copia, (înv.) a scoate, a scrie. (A ~ un act, un document.) 5. v. multiplica. 6. a se înmulţi, a se prăsi, a procrea, (înv. şi reg.) a se plodi, (reg.) a se puiţi, (Mold.) a se puiezi, (înv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?) 7. (BIOL.) a se înmulţi, (pop.) a (se) împuia, (înv. şi reg.) a (se) plodi. (Se ~ prin ouă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rep repr repro reprod

Cuvinte se termină cu literele: ce uce duce oduce roduce