resorbție dex - definiţie, sinonime, conjugare

resorbție

[Sinonime]
RESÓRBŢIE, resorbţii, s.f. 1. (Med.) Proces de dispariţie lentă, prin absorbţie treptată, a unui ţesut sau organ, de obicei străin organismului. ♦ Proces de atrofiere a unui ţesut sau a unui organ, de obicei datorită fagocitozei. ♦ Proces prin care un lichid sau un gaz trece dintr-o cavitate a organismului, dintr-un vas sau din ţesutul interstiţial în sistemul circulator. 2. (Fiz.) Absorbţie sau adsorbţie a gazelor sau a vaporilor proveniţi din corpul absorbantului sau adsorbantului. – Din fr. résorption.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RESÓRBŢI//E ~i f. med. Proces de dispariţie lentă a unui produs patologic, care este absorbit de sistemul circulator sau de ţesutu-rile vecine. [G.-D. resorbţiei] /<fr. résorption
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RESORBŢIE s.f. Dispariţie a unei colecţii de lichid (patologic) prin absorbţia lui treptată în ţesuturile vecine. ♢ Resorbţie osoasă = scăderea consistenţei osului, prin pierderea conţinutului său mineral sau organic. [Gen. -iei, var. resorbţiune s.f. / cf. fr. résorption].
(Dicţionar de neologisme)

RESÓRBŢIE s. f. 1. dispariţie lentă a unui lichid (patologic), a unui ţesut sau organ (străin organismului) prin absorbţia lui treptată în ţesuturile vecine. 2. încorporare a unei substanţe; absorbţie. (< fr. résorption)
(Marele dicţionar de neologisme)

resórbţie s. f. (sil. mf. -sorb-) sorbţie
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RESÓRBŢIE s. v. absorbţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re res reso resor resorb

Cuvinte se termină cu literele: ie tie btie rbtie orbtie