retortă dex - definiţie, sinonime, conjugare

retortă

[Sinonime]
RETÓRTĂ, retorte, s.f. Vas de sticlă, de pământ, de metal, de obicei în formă de balon, cu gâtul lung şi curbat, întrebuinţat pentru distilare la temperaturi mai ridicate în laboratoare sau în industrie. ♢ Cărbune de retortă = cărbune dur, bun conducător de electricitate, care se depune pe pereţii retortelor în care se distilează cărbunele la fabricarea gazului de iluminat şi care are întrebuinţări în electrotehnică. – Din fr. retorte, germ. Retorte.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RETÓRT//Ă ~e f. 1) Vas de sticlă în formă de balon, cu gâtul lung şi îndoit, folosit în laboratoare pentru distilare. 2) Vas (de metal sau din materiale refractare) de forme variate, folosit în industrie pentru distilare la tempe-raturi înalte. /<fr. retorte, germ. Retorte
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RETÓRTĂ s.f. 1. Vas (de laborator) confecţionat din sticlă şi având forma de balon cu gâtul îndoit. 2. Vas mare cu pereţi refractari de diferite forme, folosit pentru distilări industriale. ♦ Cărbune de retortă = cărbune dur, bun conducător de electricitate, care se depune pe pereţii retortelor în care se distilează cărbunele la fabricarea gazului de iluminat şi care se întrebuinţează la fabricarea electrozilor. [< germ. Retorte].
(Dicţionar de neologisme)

RETÓRTĂ s. f. 1. vas (de laborator) din sticlă, pământ sau platină, în formă de balon cu gâtul îndoit. 2. recipient cu pereţi refractari, pentru distilări industriale. (< fr. retorte, germ. Retorte)
(Marele dicţionar de neologisme)

retórtă s. f., g.-d. art. retórtei; pl. retórte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RETÓRTĂ s. (CHIM.) (rar) cornută. (~ pentru distilare.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re ret reto retor retort

Cuvinte se termină cu literele: ta rta orta torta etorta