retur dex - definiţie, sinonime, conjugare

retur

[Sinonime]
RETÚR, retururi, s.n. 1. Întoarcere, revenire (în punctul de plecare). ♦ Indicaţie pentru serviciul poştal pe un plic sau pe un colet, arătând că obiectul trebuie înapoiat trimiţătorului. 2. (Sport) Denumire dată duratei unei competiţii la care participă mai multe echipe care, după ce s-au întrecut o dată fiecare, se întâlnesc încă o dată, în revanşă. ♦ Întâlnire sportivă revanşă între două echipe, cu caracter eliminatoriu sau cu punctaj adiţional. 3. (Tehn.) Conductă de întoarcere a agentului calorifer sau frigorifer dintr-o instalaţie de încălzire, respectiv de răcire, după ce acesta a trecut prin instalaţie şi a cedat sau a preluat căldura. – Din fr. retour.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RETÚR ~uri n. 1) Revenire la locul de plecare; drum întors. ♢ Tur-retur (sau tur şi retur) dus şi întors. 2) sport Întâlnire revanşă a două echipe. 3) tehn. Conductă de întoar-cere a agentului termic sau frigorifer într-un sistem de încălzire sau de răcire. /<fr. retour
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RETÚR s.n. 1. Întoarcere, revenire (la locul de plecare). ♦ Indicaţie scrisă pe un plic, pe un colet etc. în care se specificăacesta trebuie înapoiat expeditorului. 2. (Sport) A doua parte a unui campionat, în cadrul căreia se întâlnesc din nou aceeaşi participanţi. [< fr. retour].
(Dicţionar de neologisme)

RETÚR s. n. 1. întoarcere, revenire la locul de plecare. ♢ indicaţie scrisă pe un plic, colet etc. care arată că acesta trebuie înapoiat expeditorului. 2. (sport) a doua parte a unui campionat, în cadrul căreia se întâlnesc din nou aceiaşi participanţi. (< fr. retour)
(Marele dicţionar de neologisme)

retúr s. n., pl. retúruri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RETÚR s. v. întors. (Tur şi ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re ret retu

Cuvinte se termină cu literele: ur tur etur