revărs dex - definiţie, sinonime, conjugare
REVĂRSÁ, revắrs, vb. I. Refl. (Despre ape curgătoare; la pers. 3) A se vărsa peste maluri, a ieşi din albie, a inunda. ♦ A curge din belşug. ♦ Fig. (Fam.; despre corpul omului sau despre părţi ale lui) A atârna de prea multă grăsime, a se lăsa de prea multă grăsime. 2. Refl. (Despre oameni, vehicule etc.) A se răspândi, a se împrăştia în număr mare; a împânzi. 3. Refl. (Despre lumină, căldură, mirosuri) A se împrăştia, a se răspândi; a se difuza. ♢ Expr. A se revărsa zorile (sau zori de ziuă) sau a se revărsa de ziuă = a se lumina de ziuă, a se ivi zorile. 4. Tranz. (Pop.) A aşterne în cantitate mare peste ceva; a împrăştia, a presăra din belşug. – Lat. reversare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE REVĂRSÁ se revársă intranz. 1) (despre ape curgătoare) A ieşi din albie; a trece peste maluri; a irupe; a deborda. 2) fig. (despre mulţimi sau despre lumină, căldură etc.) A se împrăştia din abundenţă peste tot; a se difuza; a se răspândi. ♢ ~ zorile (sau ~ de ziuă) a se ivi zorile; a se face ziuă. 3) pop. (despre unele părţi ale corpului omenesc) A atârna din cauza grăsimii; a se lăsa în jos. /<lat. reversare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

revărsá vb., ind. prez. 1 sg. revărs, 3 sg. şi pl. revársă; conj. prez. 3 sg. şi pl. revérse
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REVĂRSÁ vb. 1. a deborda, (reg.) a puhoia. (Apele au venit mari şi s-au ~.) 2. a inunda, (reg.) a (se) năboi. (Apele s-au ~ pe câmpie.) 3. v. răspândi. 4. a (se) difuza, a (se) împrăştia, a (se) răspândi. (Lumina se ~ în toate ungherele.)
(Dicţionar de sinonime)

REVĂRS s. v. revărsat, zori.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rev reva revar

Cuvinte se termină cu literele: rs ars vars evars