revărsat dex - definiţie, sinonime, conjugare
REVĂRSÁ, revắrs, vb. I. Refl. (Despre ape curgătoare; la pers. 3) A se vărsa peste maluri, a ieşi din albie, a inunda. ♦ A curge din belşug. ♦ Fig. (Fam.; despre corpul omului sau despre părţi ale lui) A atârna de prea multă grăsime, a se lăsa de prea multă grăsime. 2. Refl. (Despre oameni, vehicule etc.) A se răspândi, a se împrăştia în număr mare; a împânzi. 3. Refl. (Despre lumină, căldură, mirosuri) A se împrăştia, a se răspândi; a se difuza. ♢ Expr. A se revărsa zorile (sau zori de ziuă) sau a se revărsa de ziuă = a se lumina de ziuă, a se ivi zorile. 4. Tranz. (Pop.) A aşterne în cantitate mare peste ceva; a împrăştia, a presăra din belşug. – Lat. reversare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REVĂRSAT1 s.n. (În sintagma) Revărsatul zorilor (sau zilei) sau revărsat de zori (sau de ziuă) = timpul când se luminează de ziuă, zori de zi. – V. revărsa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REVĂRSAT2, -Ă, revărsaţi, -te, adj. 1. (Despre ape curgătoare) Care s-a revărsat peste maluri, care a ieşit din albie. 2. Răspândit, împrăştiat, risipit. ♢ Expr. (Adverbial) A semăna revărsat = a semăna răsfirat, împrăştiat, rar. A creşte revărsat = a creşte îmbelşugat, abundent. ♦ Presărat. 3. Întins, lăţit. 4. (Fam.; despre corpul omului sau despre părţi ale lui) Care atârnă de prea multă grăsime. – V. revărsa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE REVĂRSÁ se revársă intranz. 1) (despre ape curgătoare) A ieşi din albie; a trece peste maluri; a irupe; a deborda. 2) fig. (despre mulţimi sau despre lumină, căldură etc.) A se împrăştia din abundenţă peste tot; a se difuza; a se răspândi. ♢ ~ zorile (sau ~ de ziuă) a se ivi zorile; a se face ziuă. 3) pop. (despre unele părţi ale corpului omenesc) A atârna din cauza grăsimii; a se lăsa în jos. /<lat. reversare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REVĂRSÁT n. : ~ul zorilor (sau zilei), ~ de zori (sau de ziuă) momentul când se face ziuă; zori de zi. /v. a se revărsa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

revărsá vb., ind. prez. 1 sg. revărs, 3 sg. şi pl. revársă; conj. prez. 3 sg. şi pl. revérse
(Dicţionar ortografic al limbii române)

revărsát s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REVĂRSÁ vb. 1. a deborda, (reg.) a puhoia. (Apele au venit mari şi s-au ~.) 2. a inunda, (reg.) a (se) năboi. (Apele s-au ~ pe câmpie.) 3. v. răspândi. 4. a (se) difuza, a (se) împrăştia, a (se) răspândi. (Lumina se ~ în toate ungherele.)
(Dicţionar de sinonime)

REVĂRSÁT adj. v. bătut, bogat, înfoiat, învolt, rotat.
(Dicţionar de sinonime)

REVĂRSÁT s. zori (pl.), (reg.) revărs. (~ de zi.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rev reva revar revars

Cuvinte se termină cu literele: at sat rsat arsat varsat