reversibil dex - definiţie, sinonime, conjugare

reversibil

REVERSÍBIL, -Ă, reversibili, -e, adj. 1. Care poate reveni, care poate fi adus sau întors înapoi. ♦ (Jur.; despre bunuri) Care urmează să revină, în anumite cazuri, în posesia fostului proprietar. ♦ (Despre rente, pensii) Care, la moartea titularului, trece asupra altei persoane (îndreptăţite). 2. (Fiz.; despre unele transformări) Care se poate produce atât într-un sens, cât şi în sens invers, fenomenul trecând succesiv prin aceleaşi stări, pentru a se întoarce la starea iniţială. ♦ (Chim.; despre reacţii) În care corpurile ce iau naştere din combinarea unor substanţe pot să se recombine, pentru a forma din nou o anumită cantitate din substanţele iniţiale. 3. (Mec.) Care poate acţiona, care se poate mişca în două sensuri opuse. ♢ Plug reversibil = plug alcătuit din două trupiţe simetrice, care poate răsturna brazda, la dus şi la întors, în aceeaşi parte şi care serveşte, în special, la arături pe coaste, pe deal. – Din fr. réversible.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REVERSÍBIL ~ă (~i, ~e) 1) Care poate reveni la starea iniţială; în starerevină la loc. 2) jur. (despre un bun) Care se întoarce în posesia fostului proprietar. 3) (despre rente, pensii etc.) Care la moartea titularului poate trece asupra altei persoane. 4) (despre unele procese fizice, chimice etc.) Care se poate produce succesiv în sensuri diferite. 5) tehn. Care poate acţiona în două sensuri opuse. Plug ~. /<fr. réversible
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REVERSÍBIL, -Ă adj. 1. Care poate reveni, care se poate întoarce. 2. (Jur.; despre bunuri) Care urmează să revină la fostul proprietar. ♦ (Despre rente, pensii) Care, la moartea titularului, poate trece asupra altei persoane. 3. (Despre fenomene, reacţii) Care se poate mişca în două sensuri opuse. 4. (Gram.; despre propoziţii) Care nu-şi modifică înţelesul când se schimbă diateza verbului. [Cf. fr. réversible].
(Dicţionar de neologisme)

REVERSÍBIL, -Ă adj. 1. care poate reveni la starea iniţială. 2. (jur.; despre bunuri) care urmează să revină la fostul proprietar. ♢ (despre rente, pensii) care, la moartea titularului, poate trece asupra altei persoane. 3. (despre fenomene, reacţii) care se poate mişca în două sensuri opuse. 4. (despre propoziţii) care nu-şi modifică înţelesul când se schimbă diateza verbului. (< fr. réversible)
(Marele dicţionar de neologisme)

reversíbil adj. m., pl. reversíbili; f. sg. reversíbilă, pl. reversíbile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Antonime:
Reversibilireversibil
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rev reve rever revers

Cuvinte se termină cu literele: il bil ibil sibil rsibil