revistă dex - definiţie, sinonime, conjugare

revistă

[Sinonime]
REVÍSTĂ, reviste, s.f. 1. Publicaţie periodică ce cuprinde articole, studii, dări de seamă, note din domenii variate sau dintr-o anumită specialitate. 2. (În sintagme şi expr.) Trecere în revistă = solemnitate constând în trecerea unui comandant sau a unei persoane oficiale de-a lungul frontului unei subunităţi sau unităţi militare, care dă onorul stând pe loc. A trece în revistă = a examina pe rând, a cerceta succesiv elementele unui ansamblu. 3. Reprezentaţie teatrală constând dintr-o succesiune variată de dansuri, cântece, scenete vesele cu subiecte din actualitate; spectacol de varietăţi. – Din it. rivista. Cf. fr. r e v u e.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REVÍST//Ă ~e f. 1) Publicaţie periodică care tratează probleme dintr-o anumită specialitate sau din domenii variate; magazin. ♢ Trecere în ~ a) trecerea prin faţa unei formaţii militare care dă onorul; b) examinare pe rând a anumitor fapte. 2) Spectacol de varietăţi. /<it. rivista
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

revístă (revíste), s.f. – 1. Publicaţie periodică. – 2. Spectacol de varietăţi. It. rivista.
(Dicţionarul etimologic român)

REVÍSTĂ s.f. 1. Publicaţie periodică care cuprinde articole, studii, recenzii etc. din domenii variate sau de strictă specialitate. 2. A trece în revistă = a face inspecţia trupelor; (fig.) a cerceta, a examina pe rând anumite fapte. 3. Spectacol artistic care constă din dansuri, cântece vesele cu subiect actual etc. brodate pe o temă comună şi prezentate într-un cadru armonios. [< it. rivista, cf. sp. revista].
(Dicţionar de neologisme)

REVÍSTĂ s. f. 1. publicaţie periodică cu articole, studii, recenzii etc. din domenii variate sau de strictă specialitate. 2. (mil.) ~ de front (sau de bord) = inspecţie a trupelor (sau a echipajului navei) de către comandant pentru verificarea gradului de pregătire, a stării echipamentului, armamentului şi tehnicii de luptă. o a trece în ~ = a) a face inspecţia trupelor; b) a examina pe rând anumite fapte. 3. gen de spectacol de estradă cu muzică, dans, cuplete şi scenete vesele. (< it. rivista, după fr. revue)
(Marele dicţionar de neologisme)

revístă s. f., pl. revíste
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REVÍSTĂ s. (pop.) foaie. (~ de cultură generală.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rev revi revis revist

Cuvinte se termină cu literele: ta sta ista vista evista