revolver dex - definiţie, sinonime, conjugare

revolver

[Sinonime]
REVOLVÉR, revolvere, s.n. 1. Armă de foc cu repetiţie, portativă, de dimensiuni mici, care se mânuieşte cu o singură mână. 2. (Mec.) Ciocan pneumatic. ♢ Strung-revolver = strung echipat cu mai multe unelte care lucrează succesiv şi care serveşte la prelucrarea în serie a pieselor de formă complicată. – Din fr. revolver, germ. Revolver.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REVOLVÉR ~e n. 1) Mică armă portativă cu repetiţie şi cu magazie în formă de butoiaş, mânuită cu o singură mână. 2) Ciocan meca-nic acţionat cu aer comprimat; ciocan pneumatic. ♢ Strung-~ strung universal folosit la prelucrarea în serie a unor piese de formă complicată. /<fr. revolver, germ. Revolver
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REVOLVÉR s.n. 1. Armă de foc asemănătoare pistoletului, cu care se pot trage mai multe focuri fără a o reîncărca şi care are o singură ţeavă cu un butoiaş cilindric, unde se ţin cartuşele. 2. Ciocan pneumatic. 3. Sistem-revolver = tip de dispozitiv care declanşează automat mişcările succesive ale unei piese de maşină. ♦ Strung-revolver = strung universal care serveşte la prelucrarea în serie a pieselor de formă complicată. [< fr. revolver, cf. engl. revolve – a se reîntoarce].
(Dicţionar de neologisme)

REVOLVÉR s. n. 1. armă de foc cu un butoiaş cilindric unde se ţin cartuşele, cu care se pot trage mai multe focuri fără a reîncărca. 2. ciocan pneumatic. 3. sistem-~ = dispozitiv care declanşează automat mişcările succesive ale unei piese de maşină. o strung-~ = strung universal la prelucrarea în serie a pieselor de formă complicată. (< fr. revolver, germ. Revolver)
(Marele dicţionar de neologisme)

revolvér s. n., pl. revolvére
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REVOLVÉR s. 1. pistol. 2. v. ciocan pneumatic.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rev revo revol revolv

Cuvinte se termină cu literele: er ver lver olver volver