rezolvare dex - definiţie, sinonime, conjugare
REZOLVÁ, rezólv, vb. I. Tranz. l. A găsi soluţia unei probleme. ♦ A pune capăt unei controverse, unui litigiu, unui conflict; a soluţiona. 2. (Despre instrumente optice) A separa, a distinge amănunte cât mai fine ale obiectelor studiate. – Din lat. resolvere, germ. resolvieren.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REZOLVÁRE, rezolvări, s.f. Acţiunea de a rezolva şi rezultatul ei. – V. rezolva.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REZOLVÁ rezólv tranz. (probleme) A examina amănunţit, oferind o soluţie; a dezlega; a soluţiona. ~ o enigmă. ~ un litigiu. /<lat. rezolvere, germ. resolvieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REZOLVÁ vb. I. tr. A găsi soluţia unei probleme; a dezlega (o problemă); a soluţiona. ♦ A lichida (o contradicţie, un conflict). [P.i. rezólv. / < lat. resolvere, cf. it. risolvere].
(Dicţionar de neologisme)

REZOLVÁRE s.f. Acţiunea de a rezolva şi rezultatul ei; soluţionare. [< rezolva].
(Dicţionar de neologisme)

REZOLVÁ vb. tr. 1. a dezlega, a soluţiona (o problemă, un exerciţiu, o situaţie). 2. a pune rezoluţia (2) pe un act. ♢ a lichida un litigiu, un conflict. 3. (despre instrumente optice) a separa, a distinge instrumente fine ale obiectelor studiate. (< lat. resolvere, germ. resolvieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

rezolvá vb., ind. prez. 1 rezólv, 3 sg. şi pl. rezólvă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

rezolváre s. f., g.-d. art. rezolvării; pl. rezolvări
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
REZOLVÁ vb. 1. a clarifica, a descifra, a desluşi, a dezlega, a explica, a lămuri, a limpezi, a soluţiona. (A ~ enigma.) 2. a clarifica, a soluţiona. (A ~ un litigiu.) 3. a aranja, a orândui, (înv.) a chivernisi. (Şi-a ~ nişte treburi.) 4. a tranşa. (A ~ în favoarea sa disputa.)
(Dicţionar de sinonime)

REZOLVÁ vb. v. alege, decide, fixa, hotărî, stabili.
(Dicţionar de sinonime)

REZOLVÁRE s. 1. v. clarificare. 2. (MAT.; concr.) dezlegare, răspuns, rezultat, soluţie. (Aveţi ~a problemei la pagina ...) 3. v. soluţionare. 4. v. tran-şare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rez rezo rezol rezolv

Cuvinte se termină cu literele: re are vare lvare olvare