rezultat dex - definiţie, sinonime, conjugare
REZULTÁ, pers. 3 rezúltă, vb. I. Intranz. A urma, a apărea ca o consecinţă logică; a decurge din..., a reieşi, a izvorî. ♦ (Mat.; mai ales la calculele aritmetice) A avea drept rezultat; a ieşi, a da. – Din fr. résulter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REZULTÁT, rezultate, s.n. Ceea ce rezultă dintr-o acţiune, dintr-un fapt, dintr-un calcul; consecinţă, urmare, efect. ♦ Loc. adv. Fără rezultat = fără efect, inutil. ♢ Expr. A da rezultat (sau rezultate) = a produce efectul dorit, a da roade. ♦ Ceea ce se obţine printr-un şir de operaţii aritmetice. – Din fr. résultat, germ. Resultat.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REZULTÁ pers. 3 rezúltă tranz. A decurge în mod firesc; a urma; a reieşi. /<fr. résulter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REZULTÁT ~e n. 1) Fapt care rezultă dintr-o acţiune; urmare; consecinţă; efect. ♢ A da ~(e) a avea efectul dorit. Fără ~ fără efect; zadarnic. 2) Cât obţinut în urma unor operaţii matematice. /<fr. résultat, germ. Resultat
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REZULTÁ vb. I. intr. A apărea ca o consecinţă logică; a urma, a reieşi, a izvorî. ♦ (Mat.) A ieşi, a rămâne (la o operaţie). [P.i. 3 rezúltă. / < fr. résulter].
(Dicţionar de neologisme)

REZULTÁT s.n. Efectul unei acţiuni sau al unei cauze; urmare; consecinţă. ♦ Numărul obţinut după efectuarea unei operaţii aritmetice. [Pl. -te, -turi. / < fr. résultat].
(Dicţionar de neologisme)

REZULTÁ vb. intr. 1. a apărea ca o consecinţă logică; a urma, a reieşi, a izvorî. 2. (mat.) a ieşi, a rămâne (la o operaţie). (< fr. résulter)
(Marele dicţionar de neologisme)

REZULTÁT s. n. efect al unei acţiuni, al unei cauze; urmare, consecinţă. ♢ număr obţinut după efectuarea unei operaţii aritmetice. (< fr. résultat, germ. Resultat)
(Marele dicţionar de neologisme)

REZULTÁT, -Ă, rezultáţi, -te, adj. Care a apărut ca o consecinţă logică, ca o urmare; care a reieşit, a izvorât. (din rezulta) [folosit în corpul DEX]
(Alte dicţionare)

rezultá vb., ind. prez. 3 sg. şi pl. rezúltă; conj. prez. 3 sg. şi pl. rezúlte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

rezultát s. n., pl. rezultáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REZULTÁ vb. 1. v. decurge. 2. a deriva, a proveni, (pop.) a se trage. (Multe consecinţe ~ de aici.) 3. a însemna, a reieşi, a urma, (fig.) a se desprinde. (De aici nu ~ că ...) 4. v. subînţelege. 5. a proveni, (înv., în Transilv.) a atârna. (Prostia lui ~ de acolo că...)
(Dicţionar de sinonime)

REZULTÁT s. 1. v. consecinţă. 2. v. efect. 3. v. rezolvare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rez rezu rezul rezult

Cuvinte se termină cu literele: at tat ltat ultat zultat