rezumat dex - definiţie, sinonime, conjugare
REZUMÁ, rezúm, vb. I. Tranz. 1. A reda pe scurt esenţialul unei lucrări, al unei expuneri. ♦ Refl. A se limita, a se mărgini la..., a se mulţumi cu... 2. A cuprinde în sine; a sintetiza, a însuma. – Din fr. résumer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REZUMÁT, rezumate, s.n. Redare, prezentare pe scurt, scrisă sau orală, a ideilor unei lucrări, ale unei expuneri etc.; recapitulare succintă. ♢ Loc. adv. În rezumat = pe scurt, cu alte cuvinte, rezumând. – Din fr. résumé.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REZUMÁ rezúm tranz. 1) (cele scrise sau spuse) A reda pe scurt relevând punctele principale; a expune în mai puţine cuvinte; a recapitula. 2) înv. A conţine în sine; a cuprin-de; a întruni; a îngloba; a însuma; a compor-ta; a conţine. /<fr. résumer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE REZUMÁ se rezúmă intranz. A avea drept esenţă; a se reduce. /<fr. résumer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REZUMÁT ~e n. Prezentare scurtă a conţinutului unei lucrări; expunere sumară; compendiu. ♢ În ~ pe scurt. /<fr. résumé
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REZUMÁ vb. I. tr. 1. A reda pe scurt esenţialul unei expuneri orale sau scrise. ♦ refl. A se limita la..., a se mulţumi cu... 2. A cuprinde în sine; a însuma. [P.i. rezúm, 3,6 -mă. / < fr. résumer, cf. lat. resumere – a relua].
(Dicţionar de neologisme)

REZUMÁT s.n. Reluare pe scurt, scrisă sau orală, a unei lucrări, a unei expuneri etc.; recapitulare succintă. ♦ În rezumat = pe scurt. [Pl. -te, -turi. / cf. fr. résumé].
(Dicţionar de neologisme)

REZUMÁ vb. I. tr. 1. a reda pe scurt esenţialul unei expuneri. 2. a cuprinde (în sine); a însuma, a sintetiza. II. refl. a se limita la..., a se mulţumi cu... (< fr. résumer)
(Marele dicţionar de neologisme)

REZUMÁT s. n. redare pe scurt, în scris sau oral, a conţinutului unei lucrări, al unei expuneri etc.; recapitulare succintă. ♢ în ~ = pe scurt. (< fr. résumé)
(Marele dicţionar de neologisme)

rezumá vb., ind. prez. 1 sg. rezúm, 3 sg. şi pl. rezúmă; conj. prez. 3 sg. şi pl. rezúme
(Dicţionar ortografic al limbii române)

rezumát s. n., pl. rezumáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REZUMÁ vb. 1. v. prescurta. 2. v. recapitula. 3. v. limita. 4. v. reduce.
(Dicţionar de sinonime)

REZUMÁT adj., s. 1. adj. v. prescurtat. 2. s. prescurtare, (înv.) sinopsă, scriere în scurt. (~ al unei cărţi.) 3. s. v. sinteză. 4. s. (înv.) prescurt. (În ~ ...)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rez rezu rezum rezuma

Cuvinte se termină cu literele: at mat umat zumat ezumat