rigiditate dex - definiţie, sinonime, conjugare

rigiditate

[Sinonime]
RIGIDITÁTE, rigidităţi, s.f. 1. Însuşirea de a fi rigid (1), proprietate a corpurilor de a nu se deforma sub acţiunea forţelor care se exercită asupra lor.* Rigiditate dielectrică = proprietate a unui mediu rău conducător de electricitate de a nu fi străpuns sub acţiunea unui câmp electric. ♦ Lipsă de flexibilitate; înţepeneală. ♢ Rigiditate musculară = lipsă de supleţe musculară ca urmare a unor boli ale sistemului nervos, ca meningita cerebrospinală, tetanosul. Rigiditate cadaverică = fenomen general de întărire şi de înţepenire musculară, care apare în primele ore după moarte, ca urmare a coagulării proteinelor musculare. 2. Fig. Severitate, duritate, austeritate; intransigenţă. – Din fr. rigidité.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RIGIDIT//ÁTE ~ăţi f. 1) Caracter rigid. ~ dielectrică. 2) Lipsă de flexibilitate; inflexibilitate. ~ musculară. ~ cadaverică. 3) fig. Severitate excesivă; asprime; duritate; intransigenţă. /<fr. rigidité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RIGIDITÁTE s.f. 1. Starea a tot ce este rigid, lipsă de flexibilitate; înţepeneală; redoare. ♦ Proprietate a unui corp de a nu se deforma sub acţiunea forţelor care acţionează asupra lui. 2. (Fig.) Severitate excesivă; asprime; formalism. [Cf. fr. rigidité, lat. rigiditas].
(Dicţionar de neologisme)

RIGIDITÁTE s. f. 1. însuşirea, starea a ceea ce este rigid; proprietate a corpurilor solide de a nu se deforma sub acţiunea forţelor exterioare. 2. (fig.) severitate excesivă; asprime; formalism. (< fr. rigidité, lat. rigiditas)
(Marele dicţionar de neologisme)

rigiditáte s. f., g.-d. art. rigidităţii; pl. rigidităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RIGIDITÁTE s. 1. v. inflexibilitate. 2. v. fixitate.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ri rig rigi rigid rigidi

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate ditate