rima dex - definiţie, sinonime, conjugare
RÍMĂ, rime, s.f. Repetare a sunetelor finale în două sau în mai multe versuri (începând cu ultima silabă accentuată); p. ext. potrivire a sunetelor finale a două cuvinte. ♦ Cuvânt (ori segment dintr-un cuvânt) care rimează cu altul. ♦ Vers. – Din fr. rime.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RIMÁ, rimez, vb. I. Intranz. 1. (Despre două sau mai multe cuvinte) A avea aceleaşi sunete în silabele finale. ♦ Fig. (Despre lucruri, idei, persoane etc.) A se potrivi, a se afla în consens. 2. (Rar) A face versuri cu rimă. – Din fr. rimer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RÍM//Ă ~e f. 1) Potrivire armonioasă a sunetelor finale în două sau mai multe versuri. 2) Cuvânt care în vers rimează cu alt cuvânt. /<fr. rime
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A RIM//Á ~éz intranz. 1) (despre cuvinte, versuri) A constitui o rimă; a avea aceeaşi rimă. 2) A face versuri cu rimă. 3) fig. (despre lucruri, oameni, idei etc.) A se potrivi întoc-mai; a se îmbina în mod armonios; a fi în ton; a armoniza; a concorda. /<fr. rimer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RÍMĂ s.f. Potrivire a sunetelor de la sfârşitul versurilor, începând cu ultima vocală accentuată; (p. ext.) potrivire a sunetelor finale a două cuvinte. ♦ Cuvânt care rimează cu alt cuvânt. [Cf. fr. rime, it. rima].
(Dicţionar de neologisme)

RIMÁ vb. I. intr. (Despre două sau mai multe cuvinte) A avea aceleaşi sunete în silabele finale. ♦ (Fig.) A face versuri (cu rimă). [< fr. rimer, it. rimare].
(Dicţionar de neologisme)

RÍMĂ s. f. 1. potrivire a sunetelor finale a două sau a mai multor versuri, începând cu ultima silabă accentuală; (p. ext.) potrivire a sunetelor finale a două cuvinte. 2. cuvânt care rimează cu altul. (< fr. rime)
(Marele dicţionar de neologisme)

RIMÁ vb. intr. 1. (despre două sau mai multe cuvinte) a avea aceleaşi sunete în silabele finale. ♢ (fig.; despre lucruri, idei etc.) a se potrivi, a se asemăna. 2. (fig.) a face versuri (cu rimă). (< fr. rimer)
(Marele dicţionar de neologisme)

rímă s. f., g.-d. art. rímei; pl. ríme
(Dicţionar ortografic al limbii române)

rimá vb., ind. prez. 1 sg. riméz, 3 sg. şi pl. rimeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RÍMĂ s. v. vers.
(Dicţionar de sinonime)

RIMÁ vb. v. versifica.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ri rim

Cuvinte se termină cu literele: ma ima