ritornelă dex - definiţie, sinonime, conjugare

ritornelă

[Sinonime]
RITORNÉLĂ, ritornele, s.f. 1. Revenire, într-o melodie, într-un cântec, a unui refren cu acelaşi text după fiecare strofă cântată; fragment instrumental care precedă dansul sau alternează cu el. 2. Vers sau grup de versuri repetate, într-o poezie, la intervale regulate. [Var.: riturnélă s.f.] – Din it. ritornello, fr. ritournelle.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RITORNÉL//Ă ~e f. 1) Reluare într-o melodie a unui refren după fiecare strofă cântată. 2) Fragment de muzică instrumentală care se intercalează între elementele componente ale unui program de dansuri. 3) Scurtă poezie compusă din strofe de câte trei versuri, dintre care primul rimează cu al treilea. 4) Vers sau grup de versuri care se repetă la intervale regulate într-o poezie. /<it. ritornello, fr. ritournelle
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RITORNÉLĂ s.f. 1. Fragment de muzică instrumentală care precedă sau încheie o arie. ♦ Fragment de muzică instrumentală care precedă dansurile sau alternează cu ele. 2. Vers sau grup de versuri repetate în intervale regulate într-o poezie. ♦ Poezie de trei versuri, dintre care ultimul, cu caracter epigramatic, rimează cu primul. [Var. riturnelă s.f. / < it. ritornello, cf. fr. ritournelle].
(Dicţionar de neologisme)

RITORNÉLĂ s. f. 1. fragment de muzică instrumentală cu caracter de refren care încadrează cântul în piesele strofice sau dansurile în muzica de dans. 2. vers sau grup de versuri repetate la intervale regulate într-o poezie. ♢ poezie de trei versuri, ultimul rimând cu primul. (< it. ritornello, fr. ritornelle)
(Marele dicţionar de neologisme)

ritornélă s. f., g.-d. art. ritornélei; pl. ritornéle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RITORNÉLĂ s. v. refren.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ri rit rito ritor ritorn

Cuvinte se termină cu literele: la ela nela rnela ornela