rodaj dex - definiţie, sinonime, conjugare

rodaj

[Sinonime]
RODÁJ, rodaje, s.n. Punere în funcţiune a unui motor nou fără a-l forţa, în scopul netezirii şi ajustării suprafeţelor de contact în mişcare ale pieselor componente; perioadă în care un motor funcţionează în acest fel. – Din fr. rodage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RODÁJ ~e n. 1) Operaţie de ajustare a suprafeţelor de contact ale unui motor nou prin funcţionare în diferite regimuri. 2) Durata funcţionării unui motor în acest scop. 3) Operaţie de netezire fină a suprafeţelor de contact a două piese. /<fr. rodage
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RODÁJ s.n. 1. Folosire a unui motor la turaţii şi la sarcini crescânde pentru a se obţine o ajustare şi o rectificare cât mai bună a pieselor; perioadă în care un motor funcţionează în felul acesta. 2. Faptul de a roda (2); rodare. [< fr. rodage].
(Dicţionar de neologisme)

RODÁJ s. n. 1. suprafinisare, cu ajutorul unui abraziv, a suprafeţelor de contact în mişcare a două piese metalice asociate în funcţionare. 2. operaţie prin care anumite mecanisme, (organe de) maşini etc. sunt supuse la diferite regimuri de funcţionare, pentru a se obţine o ajustare şi o rectificare cât mai bună a suprafeţelor de contact ale pieselor. (< fr. rodage)
(Marele dicţionar de neologisme)

rodáj s. n., pl. rodáje
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RODÁJ s. v. rodare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ro rod roda

Cuvinte se termină cu literele: aj daj odaj