rolă dex - definiţie, sinonime, conjugare

rolă

[Sinonime]
RÓLĂ, role, s.f. 1. Rotiţă sau cilindru care se învârteşte în jurul unui ax pentru a face să alunece mai repede un lanţ, o curea de transmisie etc. Rolă de lanţ. 2. Corp în formă de cilindru care poate fi rostogolit în jurul axei sale de simetrie, folosit ca organ de rulare sau ca unealtă de prelucrare prin apăsare. 3. Piesă mecanică de formă cilindrică cu ax interior, care se roteşte uşor pentru a putea fi antrenată de film, având rolul de a imprima acestuia un anumit traseu în aparatul de fotografiat sau de filmat. 4. Unealtă formată dintr-un cilindru de lemn sau de aliaje neferoase, care serveşte la unele lucrări de finisare în construcţii (zugrăvit, tencuit). Rolă de tencuit. 5. Piesă de contact a unor trolee, constituită dintr-o roată cu şanţ, care se rostogoleşte pe firul de contact. 6. (Reg.) Cuptor al maşinii de gătit. – Din germ. Rolle.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RÓL//Ă ~e f. 1) Piesă cilindrică care se roteşte în jurul unui ax, folosită la mecanis-mele sau la dispozitivele care necesită rulare. 2) Unealtă în formă de cilindiu, având diferite întrebuinţări (la netezirea unei suprafeţe, la imprimarea unui desen pe hârtie etc.). /<germ. Rolle
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

rólă (róle), s.f. – (Mold.) Cuptorul maşinii de gătit. – Var. rulă. Germ. Röhre (Scriban), cu disimilare, cf. mag. rula.
(Dicţionarul etimologic român)

RÓLĂ1 s.f. Rotiţă folosită la un scripete, la o maşină etc. [< germ. Rolle].
(Dicţionar de neologisme)

RÓLĂ2 s.f. v. rol.
(Dicţionar de neologisme)

RÓLĂ s. f. 1. organ de maşină în formă de rotiţă, care, rotindu-se în jurul unui ax, serveşte la rularea unui vehicul, la transmiterea unei mişcări etc. 2. unealtă dintr-un cilindru cu mişcare în jurul unui ax, cu un mâner, pentru tencuit, zugrăvit etc. (< germ. Rolle)
(Marele dicţionar de neologisme)

rólă s. f., g.-d. art. rólei; pl. róle
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RÓLĂ s. v. cuptor.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ro rol

Cuvinte se termină cu literele: la ola