rotație dex - definiţie, sinonime, conjugare

rotație

[Sinonime]
ROTÁŢIE, rotaţii, s.f. 1. Mişcare în jurul unui punct fix sau al unei axe, în cursul căreia fiecare punct al corpului care se mişcă rămâne la distanţă constantă de punctul fix sau de axa respectivă. ♦ Mişcare de rotire a unui corp ceresc în jurul axei sale sau în jurul altui corp ceresc. ♢ Perioadă de rotaţie = interval de timp în care un corp ceresc execută o rotaţie completă în jurul axei sale. 2. Schimb alternativ de persoane sau de echipe efectuat în cursul unei activităţi pentru a asigura continuitatea muncii. ♢ Loc. adv. Prin rotaţie = cu schimbul, revenind pe rând. 3. Alternare sau succesiune metodică a culturilor agricole în timp, pe acelaşi teren, în cadrul unui asolament, stabilite în funcţie de caracteristicile plantelor agricole, pentru a obţine recolte mari şi a menţine fertilitatea solului. 4. (În sintagma) Rotaţia capitalului = circuitul capitalului industrial, privit ca un proces care se repetă periodic. Rotaţia mijloacelor circulante = proces de schimbare succesivă, neîntreruptă a formelor funcţionale pe care le îmbracă mijloacele circulante în trecerea lor din sfera circulaţiei. – Din fr. rotation, lat. rotatio, germ. Rotation.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ROTÁŢI//E ~ i f. 1) Mişcare a unui corp în jurul unui punct fix sau al unei axe; giraţie. ♢ Prin ~ pe rând (în cerc închis). 2) Alternare a culturilor agricole în cadrul unui asolament. 3) (în procesul unei activităţi) Schimb alterna-tiv de persoane sau de echipe. [G.-D. rotaţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. rotation, germ. Rotation
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ROTÁŢIE s.f. 1. Mişcare a unui corp în jurul unui punct fix sau al unei axe. ♦ Mişcarea corpurilor cereşti în jurul axei proprii. 2. Fenomenul pe care îl prezintă unele procese din natură şi din societate de a se repeta; revenirea periodică a unui fapt reieşit din desfăşurarea unui astfel de proces. ♢ Rotaţia capitalului = procesul de repetare periodică a circuitului capitalului, a mişcării sale în sfera producţiei şi a circulaţiei. ♦ Alternarea metodică pe acelaşi teren a plantelor care se cultivă într-un asolament. 3. Schimb de persoane sau de echipe efectuat în cursul unei activităţi. [Gen -iei, var. rotaţiune s.f. / cf. fr. rotation, lat. rotatio].
(Dicţionar de neologisme)

ROTÁŢIE s. f. 1. mişcare a unui corp în jurul unui punct fix sau al unei axe. 2. (mat.) transformare biunivocă a planului sau a spaţiului în el însuşi determinată de un punct fix (centru) sau de o dreaptă (axă), printr-o rotaţie (1) păstrând unghiurile şi distanţele; rotor (2). 3. mişcare a corpurilor cereşti în jurul axei proprii. 4. schimbare alternativă. o ă capitalului = circuitul fondurilor de producţie în sfera producţiei şi a circulaţiei. ♢ alternare metodică pe acelaşi teren a plantelor care se cultivă într-un asolament. ♢ schimb alternativ de persoane sau de echipe în cursul unei activităţi. (< fr. rotation, lat. rotatio, germ. Rotation)
(Marele dicţionar de neologisme)

rotáţie s. f. (sil. -ţi-e), art. rotáţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. rotáţiei; pl. rotáţii, art. rotáţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ELIPSOID DE ROTÁŢIE s. (MAT.) sferoid.
(Dicţionar de sinonime)

ROTÁŢIE s. 1. (TEHN., FIZ.) giraţie. (Mişcare de ~.) 2. v. turaţie. 3. întoarcere, învârteală, învâr-tire, învârtit, învârtitură, răsucire, rotire, rotit, (pop.) rotitură, rotocol. (O ~ completă de 360 de grade.) 4. v. alternare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ro rot rota rotat rotati

Cuvinte se termină cu literele: ie tie atie tatie otatie