rotativ dex - definiţie, sinonime, conjugare

rotativ

[Sinonime]
ROTATÍV, -Ă, rotativi, e, adj., s.f. 1. Adj. (Despre mişcări) Circular. 2. Adj. (Despre sisteme tehnice sau despre elemente ale acestora) Care poate efectua o mişcare de rotaţie parţială; care are părţi rotitoare. 3. S.f. Maşină pentru tipărirea ziarelor şi a publicaţiilor de mare tiraj, care are forma de imprimare şi suprafaţa de presiune cilindrice. – Din fr. rotatif.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ROTATÍV ~ă (~i, ~e) 1) (despre piese, sisteme tehnice etc.) Care are proprietatea de a se roti; care face mişcări de rotaţie. Ciur ~. 2) (despre mişcări) Care descrie un cerc; circular. /<fr. rotatif
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ROTATÍV/Ă ~e f. Maşină de imprimat publi-caţiile de mare tiraj, care funcţionează prin mare rotaţie. /<fr. rotatif
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ROTATÍV, -Ă adj. 1. (Despre mişcări) Circular. 2. (Despre sisteme tehnice) Care poate face o mişcare de rotaţie; rotant. ♦ Motor rotativ = motor cu cilindrii rotativi, patentat de unele fabrici de automobile. ♦ Presă rotativă (şi s.f. ) = presă de imprimat la care suportul clişeului şi organul de presiune sunt cilindrice. [Cf. fr. rotatif, engl. rotative, it. rotativo].
(Dicţionar de neologisme)

ROTATÍV, -Ă adj. 1. (despre mişcări) circular. 2. (despre sisteme tehnice) care poate face o mişcare de rotaţie. o motor ~ = motor cu cilindri rotativi, patentat de unele fabrici de automobile. ♢ (s. f.) presă de imprimat la care suportul clişeului şi organul de presiune sunt cilindrice. (< fr. rotatif)
(Marele dicţionar de neologisme)

rotatív adj. m., pl. rotatívi; f. sg. rotatívă, pl. rotatíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ROTATÍV adj. v. circular.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ro rot rota rotat rotati

Cuvinte se termină cu literele: iv tiv ativ tativ otativ