rozete dex - definiţie, sinonime, conjugare

rozete

[Sinonime]
ROZÉTĂ, rozete, s.f. 1. Mică plantă erbacee cu tulpina ramificată, cu frunze lunguieţe, cu flori galbene-aurii, plăcut mirositoare; rezedă (Reseda odorata). 2. Nasture de alamă pe care îl purtau, în trecut, la tunică şi la cizme, ostaşii din trupele de cavalerie de roşiori. 3. Motiv decorativ circular, având forma unui trandafir, care apare frecvent în arta populară românească. 4. (Arhit.) Fereastră circulară de mari dimensiuni, decorată cu vitralii şi folosită mult la ornamentarea faţadelor catedralelor gotice; rozasă. 5. (Tehn.) Armătură sau guler original al unei tije, care serveşte ca element de legătură, de suspensie sau de protecţie. 6. Disc, în general de formă rotundă, care se aplică pe faţa diferitelor elemente de construcţie, pentru a masca sau pentru a decora anumite elemente. 7. Cusătura în formă de triunghi, executată manual cu fire de mătase, la deschizătura buzunarelor, servind ca întăritură sau pentru înfrumuseţare. – Din fr. rosette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ROZÉT//Ă I~e f. 1) Plantă erbacee deco-rativă, cu tulpina ramificată, cu frunze mari, alungite şi cu flori mărunte, aromate, de culoare galbenă-aurie, dispuse în ciorchini terminali; rezedă. 2) Floare a acestei plante. /<fr. rosette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ROZÉT//Ă2 ~e f. 1) (în artele plastice) Ornament decorativ circular care aminteşte de un trandafir. 2) arhit. v. ROZASĂ. 3) Obiect de podoabă care aminteşte de un trandafir (aplicat pe o rochie, pe o pălărie, pe încâlţă-minte etc.). 4) tehn. Element de susţinere sau de protecţie la capătul unei bare cilindrice de metal. 5) Disc folosit în construcţii pentru a masca sau a ornamenta diferite elemente. /<fr. rosette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ROZÉTĂ s.f. 1. Rezedă. 2. Element decorativ în formă de roză de dimensiuni mici, care împodobeşte un obiect, o piatră etc. ♦ Placă rotundă în formă de nasture, purtată în trecut de către militarii din cavalerie, prinsă în partea de sus, din faţă a cizmei. 3. (Arhit.) Deschidere circulară cu vitralii, caracteristică pentru catedrale gotice, aşezată pe faţadă; rozasă, roză (4). 4. (Tehn.) Element de legătură, de suspensie sau de protecţie a unei tije, ca un guler marginal. [< fr. rosette].
(Dicţionar de neologisme)

ROZÉTĂ s. f. 1. element decorativ în formă de roză de dimensiuni mici, care împodobeşte un obiect, o piatră etc. ♢ placă rotundă în formă de nasture, purtată în trecut de către militarii din cavalerie, prinsă în partea de sus, din faţă, a cizmei. 2. ornament la încrucişarea bolţilor, în arhitectura gotică. ♢ ornament, disc pentru mascarea unor elemente minore. 3. (tehn.) element de legătură, de suspensie sau de protecţie a unei tije, ca un guler marginal. (< fr. rosette)
(Marele dicţionar de neologisme)

rozétă s. f., pl. rozéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ROZÉTĂ s. 1. v. rezedă. 2. (ARHIT.) (rar) rozasă, roză. (~ la bisericile gotice.) 3. rotiţă. (~ la pinteni.)
(Dicţionar de sinonime)

ROZÉTĂ s. v. rechie, rezedă, zorea.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ro roz roze rozet

Cuvinte se termină cu literele: te ete zete ozete