rulment dex - definiţie, sinonime, conjugare

rulment

RULMÉNT, rulmenţi, s.m. 1. Organ de maşină construit din două inele concentrice, separate prin bile sau cilindri cu acelaşi diametru, care transformă mişcarea de alunecare în mişcare de rostogolire, micşorând prin aceasta rezistenţa de frecare. 2. (În sintagma) Fond de rulment = totalitatea resurselor băneşti şi materiale de care dispun întreprinderile şi organizaţiile economice în procesul activităţii lor; mijloace circulante. – Din fr. roulement.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RULMÉN//T ~ţi m. 1) Dispozitiv al unei maşini (constând din două inele concentrice, separate prin bile, role etc.), care serveşte la ghidarea fusurilor de arbori sau de osii. 2): Fond de ~ ansamblul capitalului şi valorilor disponibile pentru cheltuieli curente. /<fr. roulement
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RULMÉNT s.m. 1. Piesă de maşină compusă din două inele concentrice separate prin bile sau role cu aceleaşi dimensiuni, care transformă mişcarea de alunecare în mişcare de rostogolire. 2. Fond de rulment = materiile prime şi celelalte materiale necesare procesului de producţie, precum şi mijloacele băneşti necesare funcţionării continue a unei întreprinderi. [< fr. roulement].
(Dicţionar de neologisme)

RULMÉNT s. m. 1. organ de maşină, compus din două inele concentrice separate prin bile sau role, cu aceleaşi dimensiuni, care transformă mişcarea de alunecare în mişcare de rostogolire. 2. fond de ~ = materiile prime şi celelalte materiale necesare procesului de producţie, precum şi mijloacele băneşti necesare funcţionării continue a unei întreprinderi. (< fr. roulotte)
(Marele dicţionar de neologisme)

rulmént s. m., pl. rulménţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ru rul rulm rulme rulmen

Cuvinte se termină cu literele: nt ent ment lment ulment