rulou dex - definiţie, sinonime, conjugare

rulou

[Sinonime]
RULÓU, rulouri, s.n. 1. Obiect în formă de sul. Rulou de hârtie. 2. Organ de maşină care se poate roti în jurul unei axe şi care serveşte la susţinerea şi la rularea unui sistem tehnic, la transmiterea unei mişcări, la transportul unor piese, la înfăşurarea unor fire etc. 3. Organ al compresoarelor rutiere, construit dintr-un cilindru cu greutate mare; tăvălug de compresor. ♦ Sul subţire de lemn (prevăzut cu un arc pentru a putea fi uşor de manipulat) pe care se înfăşoară transperantul de la ferestre; p. ext. transperantul însuşi. ♦ Jaluzea. 4. Pieptănătură femeiască în care părul este înfăşurat în formă de sul. 5. Produs de patiserie în formă de sul, făcut din aluat, care se umple cu frişcă, cremă, dulceaţă etc. – Din fr. rouleau.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RULÓU ~ri n. 1) Obiect în formă de cilindru, obţinut prin înfăşurarea unui material flexibil; sul. ~ de hârtie. 2) Cilindru care serveşte drept suport pentru deplasarea obiectelor masive şi grele. 3) Vargă subţire pe care se înfăşoară storurile, când sunt ridicate. 4) Stor constând din stinghii subţiri paralele, care se ridică şi se coboară cu ajutorul unui şnur; jaluzea. /<fr. rouleau
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RULÓU s.n. 1. Cilindru de lemn sau de metal care serveşte ca suport pentru deplasarea pieselor grele prin rostogolire. ♦ Sul subţire de lemn pe care se înfăşoară transperantul de la ferestre; (p. ext.) transperantul însuşi. ♦ Sul de hârtie sau de carton în care se păstrau în trecut diplomele şi documentele de formate mari. ♦ (Poligr.) Cilindru elastic impregnat cu cerneală. ♦ Tăvălug, cilindru de presat. ♦ (Text.) Valţ pentru aplicarea masei de încleiere. 2. Pieptănătură femeiască în care părul este înfăşurat ca un sul. 3. Obiect sau material înfăşurat în formă de sul. ♦ Preparat culinar din carne sau din aluat umplut cu frişcă ori cu cremă, care se rulează (1). 4. (Arhit.) Motiv ornamental constând din şiruri curbe de vute care se încastrează unele în altele. [< fr. rouleau].
(Dicţionar de neologisme)

RULÓU s. n. 1. cilindru de lemn sau de metal care serveşte ca suport pentru deplasarea pieselor grele prin rostogolire. ♢ sul subţire de lemn pe care se înfăşoară transperantul de la ferestre. ♢ sul de hârtie sau de carton în care se păstrau în trecut diplomele şi documentele de formate mari. ♢ (poligr.) cilindru elastic impregnat cu cerneală. ♢ tăvălug, cilindru de presat. ♢ cilindru de cauciuc imprimat cu modele, la zugrăvit. ♢ (text.) valţ pentru aplicarea masei de încleiere. 2. obiect, material înfăşurat în formă de sul. ♢ preparat culinar din carne sau aluat umplut cu frişcă ori cu cremă, care se rulează (1). 3. (arhit.) motiv ornamental constând din şiruri curbe de vute care se încastrează unele în altele. 4. pieptănătură femeiască în care părul este înfăşurat ca un sul. (< fr. rouleau)
(Marele dicţionar de neologisme)

rulóu s. n., art. rulóul; pl. rulóuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

RULÓU s.n. În gastronomie: 1. Produs de patiserie în formă de sul, umplut cu o cremă, cu frişcă etc. 2. Preparat culinar realizat prin rularea unui aliment în jurul unei umpluturi, precum rulou de şuncă, de peşte etc.; rulourile de carne sunt tranşe subţiri de carne (de viţel, de vacă, de curcan), umplute, rulate şi brezate la tigaie, numite şi şniţele umplute. sin. popietă, din fr. paupiette.
(Dicţionar gastronomic explicativ)Sinonime:
RULÓU s. 1. sul. (~ de hârtie.) 2. v. stor.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ru rul rulo

Cuvinte se termină cu literele: ou lou ulou