rupestru dex - definiţie, sinonime, conjugare

rupestru

RUPÉSTRU, -Ă, rupeştri, -stre, adj. 1. (Despre plante) Care creşte pe stânci. 2. (Despre locuinţe) Care este construit în stâncă. 3. (În sintagma) Artă rupestră = denumire dată manifestărilor artistice (desen, pictură, gravură sau sculptură) de pe pereţii peşterilor sau de pe stânci. – Din fr. rupestre.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RUPÉ//STRU ~stră (~ştri, ~stre) 1) (despre plante) Care creşte în locuri abrupte, pe stânci. 2) (despre locaşuri primitive) Care este făcut în stâncă. ♢ Artă ~stră denumire dată artei păstrate din trecut pe pereţii peşterilor sau pe stânci. /<fr. rupestre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RUPÉSTRU, -Ă adj. 1. (Despre plante) Care creşte pe stânci, în locuri abrupte, pietroase. 2. Săpat sau înscris în stânci. ♦ Artă rupestră = denumire dată desenelor, picturilor etc. de pe pereţii peşterilor sau de pe stânci. [< fr. rupestre, cf. lat. rupes – stâncă, peşteră].
(Dicţionar de neologisme)

RUPÉSTRU, -Ă adj. 1. (despre plante) care creşte pe stânci. 2. (despre desene, picturi etc.) executat pe pereţii peşterilor sau pe stânci. ♢ (despre locuinţe, temple, morminte etc.) săpat în stâncă, amenajat în grote. (< fr. rupestre)
(Marele dicţionar de neologisme)

rupéstru adj. m., pl. rupéştri; f. sg. rupéstră, pl. rupéstre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ru rup rupe rupes rupest

Cuvinte se termină cu literele: ru tru stru estru pestru