rutier dex - definiţie, sinonime, conjugare

rutier

[Sinonime]
RUTIÉR, -Ă, rutieri, -e, adj. Care ţine de drumuri şi şosele, privitor la drumuri şi şosele, care se referă la transportul pe şosele. ♢ Transport rutier = transport care se face pe şosele. Tractor rutier = tractor cu remorcă, prevăzut cu roţi cu cauciuc şi servind la transporturi. Maşină rutieră (şi substantivat, n.) = maşină folosită la construirea şoselelor. [Pr.: -ti-er] – Din fr. routier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RUTIÉR ~ă (~i,~e) Care ţine de drumuri; propriu drumurilor. Vehicul ~. ♢ Transport ~ totalitatea vehiculelor care circulă pe şose-le. Maşină ~ă maşină folosită la construirea drumurilor şi şoselelor. [Sil. -ti-er] /<fr. routier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RUTIÉR, -Ă adj. Referitor la drumuri, la şosele. ♦ Transport rutier = transport făcut pe şosea; tractor rutier = tractor rapid, în general cu roţi, folosit în oraşe şi pe şosele la transportarea remorcilor. // s.m. Ciclist participant la întrecerile sportive care se desfăşoară pe şosele. [Pron. -ti-er. / < fr. routier].
(Dicţionar de neologisme)

RUTIÉR, -Ă I. adj. referitor la drumuri, la şosele. o transport ~ = transport făcut pe şosea; tractor ~ = tractor rapid, în general cu roţi, folosit în oraşe şi pe şosele la transportarea remorcilor. II. s. m. ciclist participant la întrecerile sportive care se desfăşoară pe şosele. (< fr. routier)
(Marele dicţionar de neologisme)

rutiér adj. m. (sil. -ti-er), pl. rutiéri; f. sg. rutiéră, pl. rutiére
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RUTIÉR s. (SPORT) biciclist, ciclist, (rar) veloci-pedist. (Un ~ celebru.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ru rut ruti rutie

Cuvinte se termină cu literele: er ier tier utier