sânger dex - definiţie, sinonime, conjugare
SÂNGER, sângeri, s.m. Arbust cu ramuri drepte, roşii toamna şi iarna, cu frunzele de obicei ovale, vara verzi şi toamna roşii, cu flori albe şi fructe drupe negre (Cornus sanguinea). – Din sângera (derivat regresiv).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÂNGERÁ, sângerez, vb. I. 1. Intranz. şi tranz. A pierde sau a face să piardă sânge; a fi rănit sau a răni. ♢ Expr. A-i sângera (cuiva) inima = a fi îndurerat, a suferi sau a îndurera pe cineva, a-l face să sufere. ♦ Intranz. (Despre răni) A lăsa să curgă sânge. ♦ Intranz. Fig. A se osteni foarte mult; a se chinui; a suferi, a îndura multe nenorociri. 2. Tranz. A efectua o sângerare (2). 3. Intranz. Fig. (Despre cer) A se înroşi, a deveni roşu. 4. Intranz. şi refl. (Pop.; despre vite) A se îmbolnăvi de sânge (6). [Prez. ind. şi: (reg.) sânger] – Lat. sanguinare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÂNGER ~i m. Arbust înalt, cu ramuri purpurii, cu flori albe şi fructe negre, ce creşte pe la margini de păduri (uneori cultivat în scopuri decorative). /v. a sângera
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SÂNGER//Á ~éz 1. intranz. 1) (despre răni sau despre părţi ale corpului) A elimina sânge. 2) fig. A îndura foarte mult. ♢ A-i ~ cuiva inima a fi cuprins de o mare durere. 3) fig. (despre cer) A deveni roşu-aprins (ca sângele). 2. tranz. (animale sacrificate) A supune operaţiei de recoltare a sângelui. /<lat. sanguinare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sânger s. m., pl. sângeri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sânger-pătát s. m.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sângerá vb., ind. prez. 1 sg. sângeréz, 3 sg. şi pl. sângereáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SÂNGER s. (BOT.; Cornus sanguinea) (reg.) sângerel, sânginel, lemn-pucios.
(Dicţionar de sinonime)

SÂNGER s. v. salbă-moale, vonicer.
(Dicţionar de sinonime)

SÂNGERÁ vb. 1. a (se) înroşi, a (se) însângera, a (se) roşi, (înv.) a (se) crunta, a (se) încrunta, (înv. Mold.) a (se) mohorâţi. (A ~ tot la rană.) *2. (reg.) a însplina. (Vita s-a ~.) 3. (reg.) a stricni. (Zootehnicianul ~ vita.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa san sang sange

Cuvinte se termină cu literele: er ger nger anger