sângerat dex - definiţie, sinonime, conjugare
SÂNGERÁ, sângerez, vb. I. 1. Intranz. şi tranz. A pierde sau a face să piardă sânge; a fi rănit sau a răni. ♢ Expr. A-i sângera (cuiva) inima = a fi îndurerat, a suferi sau a îndurera pe cineva, a-l face să sufere. ♦ Intranz. (Despre răni) A lăsa să curgă sânge. ♦ Intranz. Fig. A se osteni foarte mult; a se chinui; a suferi, a îndura multe nenorociri. 2. Tranz. A efectua o sângerare (2). 3. Intranz. Fig. (Despre cer) A se înroşi, a deveni roşu. 4. Intranz. şi refl. (Pop.; despre vite) A se îmbolnăvi de sânge (6). [Prez. ind. şi: (reg.) sânger] – Lat. sanguinare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÂNGERÁT1 s.n. Sângerare. – V. sângera.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÂNGERÁT2, -Ă, sângeraţi, -te, adj. 1. Plin de sânge; care sângerează (1); însângerat. ♦ (Despre ochi) Injectat, congestionat. ♦ Fig. Îndurerat. 2. (Reg.; despre îmbrăcăminte, obiecte etc.) Pătat de sânge, plin de sânge. ♦ Amestecat cu sânge. Apă sângerată. 3. Fig. De culoarea sângelui; roşu-aprins, sângeriu, sângeros (4). 4. (Pop.; despre vite) Care este bolnav de sânge (6). – V. sângera.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SÂNGER//Á ~éz 1. intranz. 1) (despre răni sau despre părţi ale corpului) A elimina sânge. 2) fig. A îndura foarte mult. ♢ A-i ~ cuiva inima a fi cuprins de o mare durere. 3) fig. (despre cer) A deveni roşu-aprins (ca sângele). 2. tranz. (animale sacrificate) A supune operaţiei de recoltare a sângelui. /<lat. sanguinare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SÂNGERÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A SÂNGERA. 2) (despre ochi) Care este roşu (ca de sânge); injectat; congestionat. 3) (despre îmbrăcăminte şi alte obiecte) Care este pătat cu sânge. /v. a sângera
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sânger-pătát s. m.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sângerá vb., ind. prez. 1 sg. sângeréz, 3 sg. şi pl. sângereáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sângerát s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SÂNGERÁ vb. 1. a (se) înroşi, a (se) însângera, a (se) roşi, (înv.) a (se) crunta, a (se) încrunta, (înv. Mold.) a (se) mohorâţi. (A ~ tot la rană.) *2. (reg.) a însplina. (Vita s-a ~.) 3. (reg.) a stricni. (Zootehnicianul ~ vita.)
(Dicţionar de sinonime)

SÂNGERÁT adj. 1. v. însângerat. 2. v. injectat.
(Dicţionar de sinonime)

SÂNGERÁT adj. v. sângeriu.
(Dicţionar de sinonime)

SÂNGERÁT s. v. sângerare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa san sang sange sanger

Cuvinte se termină cu literele: at rat erat gerat ngerat