sănătoși dex - definiţie, sinonime, conjugare
SĂNĂTÓS, -OÁSĂ, sănătoşi, -oase, adj. 1. Care se bucură de sănătate deplină, care nu suferă de nici o boală sau infirmitate; teafăr, zdravăn. ♢ Loc. vb. A se face sănătos = a se însănătoşi. ♢ Expr. A nu fi sănătos (la minte) = a fi (cam) nebun, zănatic. Să-l (sau să o etc.) porţi sănătos sau sănătoasă = urare adresată cuiva care poartă o haină sau o încălţăminte nouă. Să fii sănătos = a) formulă de urare sau de mulţumire; b) treaba ta, nu ai decât! (Fam.) A nu fi sănătos dacă... = a nu se putea abţine de la ceva (rău), a-i sta în fire să facă ceva (rău). (Adverbial) A râde sănătos = a râde cu poftă, din toată inima. ♦ (Despre plante, fructe etc.) Care nu este stricat sau atacat de vreo boală; nevătămat, în bună stare. ♦ (Despre obiecte) Care nu este atins de nici o stricăciune; care este în bună stare; întreg, intact; solid, rezistent. ♦ Fig. Bine consolidat, cu prestigiu; durabil; intangibil. ♦ Fig. Care nu este alterat moraliceşte; cinstit, onest, corect. 2. Prielnic sănătăţii; salubru. ♦ (Substantivat, f.; în expr.) A o lua (sau a o rupe, a o şterge) la sănătoasa = a o lua la fugă, a pleca repede pentru a nu păţi ceva. 3. Fig. Înţelept, bun, cu (sau de) bun-simţ; potrivit, indicat, recomandabil. ♦ (Despre acţiuni, activităţi) Serios, temeinic. – Lat. *sanitosus (< sanus).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SĂNĂTÓS1 adv. 1) În mod raţional. A judeca ~. 2) pop. În ritm susţinut, intensiv. A mânca ~. /<lat. sanitosus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SĂNĂT//ÓS2 ~oásă (~óşi, ~oáse) 1) Care nu este bolnav de nimic. ♢ ~ tun foarte sănătos. A nu fi ~ la minte a fi (cam) nebun; zălud; smintit. Să fii ~! a) formulă de urare; b) treaba ta; mă rog; nu ai decât. Să-i (sau s-o) porţi ~ se spune unei persoane care îmbracă ceva nou. 2) (despre aer, climă etc.) Care are o acţiune favorabilă asupra organismului; prielnic sănătăţii; salubru. ♢ Atmosferă ~oasă ambianţă favorabilă. 3) Care are un temei serios; sprijinit pe o bază solidă;temeinic. O judecată ~oasă. /<lat. sanitosus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sănătós adj. m., pl. sănătóşi; f. sg. sănătoásă, pl. sănătoáse
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sănătoşí, sănătoşésc, vb. IV (înv. şi reg.) a (se) însănătoşi, a (se) vindeca.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
SĂNĂTÓS adj. 1. (pop.) nebolit. (Sunt perfect ~.) 2. v. zdravăn. 3. v. normal. 4. v. curat.
(Dicţionar de sinonime)

SĂNĂTÓS adj. v. adecvat, bun, chibzuit, conform, convenabil, corespunzător, cuvenit, folositor, gândit, grozav, indicat, înţelept, judicios, nimerit, oportun, potrivit, raţional, recomandabil, recomandat, rezonabil, socotit, straşnic, teribil, util, zdravăn.
(Dicţionar de sinonime)

SĂNĂTÓS adj., adv. v. serios, stăruitor, temeinic.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Sănătos ≠ bolnav, nesănătos, stricat, suferind
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa san sana sanat sanato

Cuvinte se termină cu literele: si osi tosi atosi natosi